46
Следвайте ни

Над 700 порции курбан против катастрофи по пътищата раздадоха на пътя Смолян-Пловдив

viber icon

Над 700 порции курбан раздадоха на пътя Смолян – Пловдив днес против жертви в катастрофи по пътищата. Инициативата се провежда за 15-та поредна година преди Нова година от кмета на Забърдо Валентин Черпоков. Тази година курбанът беше и в памет на жертвите от автобуса на АМ „Струма“. Молебен за здраве отслужи смолянският епископ Висарион в съслужение със свещеници от Смолян и Чепеларе. Духовниците осветиха курбана и 2000 икони – ключодържатели с лика на Света Богородица и магнити-икони, както и стикери за автомобили, призоваващи към пътна безопасност.

На събитието присъстваха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, съветник на министъра на външните работи на Р Северна Македония у нас Юфтим Спахию, Николай Иванов – председател на УС на Българската браншова асоциация за пътна безопасност, директорът на ОД на МВР – Смолян ст. Комисар Николай Димов и др.

Те раздадоха на преминаващите шофьори от курбана.

„С инициативата искам да заявим, че е нужна по-голяма отговорност от всички, чиято дейност е свързана с безопасността на пътищата ни, както и от всички участници в движението“ , каза Черпоков.

„Тази инициатива показва, че между двете държави има много повече интереси, отколкото са разликите. Това го показва и многобройният народ, който е тук на събитието, за което лично благодаря много, че отдават почит на жертвите“, каза от името на Р Северна Македония Спахию. Той благодари в словото си на екипа на Пирогов и организацията на държавата в трагедията с автобуса.

„В момента сме едни от „лидерите“ по жертви и тежко ранени в Европа. В част от северозападните държави статистиката показва, че хората умират три пъти по-малко, отколкото ние по пътищата. В 21-ви век животът на всички ни минава по пътищата, от родилния дом до последния ни дъх. Апелирам към новото правителство, към целия Министерски съвет, тъй като много зависи от държавата, да направят своите процедури тъй като в Европа се говори за визия 0. По статистика на Европейския съюз на 1 млн. население България и Румъния сме с 99 и 98 жертви на 1 млн.население, докато в развитите държави те са три пъти по-малко. Пътната безопасност трябва да бъде изведена като първи и основен приоритет като строителство, ремонт на пътища“, каза Николай Иванов. Той заяви, че за главния път Смолян – Пловдив от 30 години чува обещания, че този път ще стане трилентов и е крайно време това да бъде осъществено, тъй като транспортът в областта е само на колела.

Областният управител благодари на кмета на Забърдо за спазената за поредна година традиция за курбана против катастрофи. „Изключително натоварен е и днес пътят Смолян-Пловдив, както виждате има колони от автомобили и в двете посоки. Пътят Асеновград – Смолян е изключително опасен, много натоварен и се надявам, че държавата в следващите години ще предприеме действия по неговото разширяване с трета, дори четвърта лента“, каза Сабрутев.

Той коментира и щетите от бедствието, от което пострадаха много общини в областта.
Към момента на държавата са дадени списъци с подробни количествени сметки за щети от над 9 млн. лв. „Очакваме щетите да се увеличат, тъй като сега, заради снега, много от тях са скрити. Днес проверяваме състоянието на язовирите и се надяваме дъждът да бъде по-малко, защото очакваме 50-60 л/кв. м, а и времето е топло и снегът, който е отдолу се топи“, каза Сабрутев.

Той заяви, че и тази сутрин е водил разговори с Министерски съвет и е заявено, че ще има средства след Нова година за отстраняване на щетите, като ще се направи ремонта на пътя за Триград. Към момента е представен частичен проект, който се очаква да се допълни и веднага след празниците да започне ремонта. Има обходен маршрут по горски пътища и през него Триград ще се снабдява с хранителни продукти. Специално за възстановяването на пътя към Триград разчетите сочат, че са нужни около 800 000 лв. С тази средства ще се възстанови изцяло пътя, както е бил първоначално.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цонко

Цонко

31.12.2021 | 09:36

Всички знаем че курбаня няма да ни спаси ! Това което ще ни спаси е ниската и разумна скорост !

Отговори
1 0
Мимето

Мимето

29.12.2021 | 15:16

Тези жертвоприношения към боговете християнски ли са, а брадати козли уж "православни"???

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?