Следвайте ни

Над 40 гайдари участваха в празник на гайдата в Златоград

viber icon

Шумен и весел празник на гайдата се проведе днес в Златоград. Гайдарската фиеста, в която участваха над 40 малки и големи гайдари, започна преди обяд на мегдана в Етнографския ареален комплекс. По калдъръмите на Стария град звучаха сюитите на Гайдарски състав „Дельо Хайдутин“, в който е и кмета на Златоград Мирослав Янчев. Градоначалникът заедно с гайдарят на Валя Балканска Петър Янев поведоха гайдарската армия по сокаците, а туристите се наслаждаваха на изпълненията. Сред гайдарите бе и доайена Костадин Илчев, който събра преди няколко години 333 гайди за рекорд на Гинес. 

В концерта участваха и техни приятели.

Празникът премина под мотото „Гайдата – от траките до днес“. Освен гайдарски състав „Дельо хайдутин“ се изявиха танцов състав „Опа-Иха“ от Рудозем с художествен ръководител Екатерина Лазарова, индивидуални изпълнители от НЧ „Христо Ботев – 2000“ - Рудозем с художествен ръководител Соня Борисова, танцов състав „Акрани“ при ОНЧ ”Просвета-1908” от Златоград с художествен ръководител Даниела Тасева и младежка фолклорна група при ОНЧ ”Просвета-1908”- Златоград с художествен ръководител Нели Шъкова.

В двора на Взаимното училище в Златоград се проведе беседа за историята на гайдата от траките до днешно време, както и демонстрация на изработка на родопска каба гайда.

Празникът се финансира по проект от Програма за развитие на селските райони по линия на МИГ Кирково-Златоград.

Със средствата от проекта ще бъдат закупени и 30 родопски носии за деца и младежи от самодейния гайдарски състав към сдружение „Дельо Хайдутин“, гр. Златоград, съобщи Тодор Кайков, ръководител на състава и председател на управителния съвет.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?