Следвайте ни

Над 14 % от населението на Смолянско без здравни права

viber icon

14.1 % от населението на Смолянска област са с прекъснати здравноосигурителни права към края на 2019 г., сочат данните на РЗОК - Смолян. Това са 15 674 души, от общо 111 013 човека, които имат право на избор на личен лекар в региона. Броят на хората без здравноосигурителни права е трайна тенденция в последните години. В края на 2018 г. с прекъснати здравноосигурителни права бяха над 16 000 души от населението или колкото са жителите на общо две от родопските общини в региона.

През декември м.г. 2841 здравноосигурени са сменили личния си лекар в региона. Повечето са избрали друго джипи в областта. 318 души са избрали джипи в друга област, а 123 от други области са се записали при джипи в Смолянско, сочат данните на здравната каса. В края на миналата година РЗОК сключи договор с две нови джипита в община Девин.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?