49

Национален курбан против катастрофи раздаде кметът на Забърдо

Над 800 порции, сготвен курбан от чисто телешко месо, раздават днес на туристи и местни, преминаващи с автомобилите си по основния път Смолян – Пловдив при разклона за село Забърдо. Инициативата се провежда за 16-а поредна година от кмета на село Забърдо Валентин Черпоков с призива за по-малко жертви от катастрофи по пътищата на Родината.

„. Моето желание е да почетем паметта на всички загинали по пътищата на Родината ни през 2022 година и да се молим да има по-малко жертви по пътищата на България през следващата година. Всичко, което ни се струпа през последните години, и с тези катастрофи е трагедия. Всяка година в катастрофи в страната умира население колкото на две родопски. Правим го национален курбан, с молитва никъде по пътищата на страната да няма жертви“, каза Черпоков. Той припомни, че по Гергьовден тази година на входа на село Забърдо беше открит монумента от 250 военни каски, които оформят  световния символ „Гълъба на мира“. От откриването му символа привлича туристи към родопското село. Символа сега бе отпечатан на 1000 шапки и 400 фланелки, които са дарение от изселник от Асеновград в Турция. Там бизнесмена има фабрика за дрехи и е дарил за курбана щампованите със символа облекла. Те носят и призива за по-малко жертви от катастрофи по пътищата. Фланелките и шапките се раздаваха също на преминаващите по главния път в планинската област, в която единствения транспорт е на колела.

„Като кмет с близо 30 години стаж на кметския стол имам дългогодишни наблюдения, че дори и държавата да се опитва да прави повече за по-добро състояние на пътищата и затягане на мерки, докато не се промени културата на шофьорите, жертви по пътищата ще продължи да има. Държавата трябва да прави разбира се още много за подобряване на пътищата и безопасност, но докато не променим културата на поведение – нищо няма да се промени. Най-вече да не сядат зад волана пияни. Напоследък и много деца взимат ключовете на автомобилите на родителите си и карат колите и стават тежки инциденти. Призива с курбана ни е всеки да пази другия, да пази себе си и да се приберем живи по домовете си“, каза Черпоков.

Той заяви, че Забърдо е доказало, че е отговорно по обществено значимите проблеми, като е заостряло вниманието към тях с редица прояви през годините, а сега и към световните проблеми със символа на мира направен от военни каски.

Областният управител Стефан Сабрутев също призова хората да карат внимателно. „Особено по пътищата в нашата област и по основния път Смолян – Пловдив, тъй като има много голямо движение постоянно и в двете посоки. По празниците всеки бърза, но за 10-15 минути няма да пропусне нищо, важното е да пристигнат всички живи и здрави“, каза Сабрутев.

Той съобщи, че в разговор с председателя на управителния съвет на АПИ тази сутрин е получил уверение, че в началото на 2023 г. ще посети Смолянска област, за да се направи оглед на всички пропаднали участъци по пътищата в региона, които са в много трагично състояние - по пътя Смолян – Девин, свлачището край Тикале и др.

През тази година са намалели ранените при ПТП в областта, а загиналите са трима, съобщи ст. Комисар Костадин Пачеджиев, директор на ОД на МВР - Смолян. За празниците униформените в областта дават допълнителни наряди, където се струпват повече туристи – Пампорово, Девин, Златоград. Масови проверки се правят за алкохол и наркотици на шофьорите, посочи Пачеджиев.  

Той заяви, че трафика по празниците в родопската област е много голям, а курорта Пампорово е пълен с туристи, заради това, че отвори първи най-много писти от в страната.

Месото за курбана е дарение от местен фермер и спонсори от Доспат, Хасково и Любимец.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Само въпрос на време е ...

Само въпрос на време е ...

01.01.2023 | 00:22

... да си признае, че е обратен, за да е по медиите.

Отговори
3 0
Гълъб на мира

Гълъб на мира

31.12.2022 | 11:26

Като кмет с близо 30 години стаж на кметския стол ти е време да си ходиш, а не да измисляш глупави акции.

Отговори
4 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?