3906

Набират средства за скулптурна композиция в памет на арх. Петър Петров в Смолян

Неправителствена организация поде инициатива за набиране на средства за поставяне на скулптурна композиция в памет на арх. Петър Петров в град Смолян. Сдружението е с нестопанска цел, то се е регистрирало под името „Инициатива по изработване и поставяне на скулптурна композиция в памет на арх. Петър Петров в град Смолян“ и няма политически замисъл и оттенък. Целта му е реализирането на чисто професионално начинание от строителната гилдия в съответствие с инициативите на арх. Петър Петров, посочват от организацията. С Решение на Общински съвет - Смолян е определено и одобрено мястото за поставяне на композицията. Подкрепа на начинанието даде и областният управител Захари Сираков.

Арх. Петров е родом от смолянското с. Пещера. Няколко години след завършване на висшето си образование е привлечен на работа в Окръжния народен съвет в Смолян след образуване на окръг Смолян през 1959 г. На това място работи до пенсионирането си като главен архитект на окръга и заместник-председател на Окръжния съвет по строителството. Основните му ангажименти са били свързани с ръководството на проектиране на строежи, одобряване на проектите, осигуряване на финансирането им и организиране на изпълнението на строителството. Петър Петров има основни заслуги за утвърждаване на Пампорово като планински курорт и ски център. Под негово ръководство са осъществени проектирането и строителството на всички ски писти, лифтове, ТВ кула „Снежанка”, хотелите, построени преди промените. Той е проектант на градоустройствените планове на Габрово, Кърджали и Рудозем, Ермореченския край и минния комплекс "Маджарово“ и има огромна заслуга за обединението на трите квартала – Смолян, Райково и Устово. Той е и един от създателите на Съюза на архитектите в България, дружеството на САБ-Смолян и негов дългогодишен председател. Създател е и на туристическо дружество „Карлък”-Смолян и деятел на БТС, член е на ръководството на Българската федерация по ски, самият той е бил активен скиор и учредител на ски-купа „Родопа”. Арх. Петров е номиниран за „Заслужил архитект“ от Съюза на архитектите в България и е почетен гражданин на Смолян. Той загина при нещастен инцидент през февруари 2007 г., падайки от влека към връх „Снежанка”.         

Сдружението, съвместно с Община Смолян, предвижда да се обяви конкурс за скулптурно и архитектурно решение на композицията в памет на арх. Петров.

От инициативния комитет събират дарения за скулптурната композиция в банкова сметка: BG85FINV91501217739506 в  BGN и банков код FINVBGSF в ”Първа инвестиционна банка“АД.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?