Следвайте ни

675 години от смъртта на Момчил юнак отбелязаха на връх Света Неделя

Откриват през август паметник на легендарния владетел на границата с Гърция

viber icon

Смъртта на Момчил юнак на 7 юли преди 675 години отбелязаха днес на връх Света Неделя край Златоград. На събитието проф. Николай Овчаров представи за първи път проучванията си, съвместно с проф. Пламен Павлов, за Момчил юнак. Изследването им "Момчил - родопския цар" ще излезе в книга в началото на август т.г. На 22 август т.г. ще се открие и внушителен почти 3 метра висок паметник на Момчил юнак, който ударно се строи до самия ГКПП - Златоград на границата с Гърция, с дарения от цялата страна.

Инициативен комитет миналата година обяви, че 2020 г. ще бъде обявена за годината на Момчил. "Искаме да възродим паметта на този първи български владетел противопоставил се на турците", каза инж. Александър Митушев от инициативния комитет. За паметника вече са дарили десетки фирми и граждани, но продължават да се набират дарения за довършването му. Две експедиции в Гърция за проучването на царуването на Момчил прави проф. Николай Овчаров.

"Момчил царува едва 2 години, но създава внушително княжество в Родопите. Родопският цар не е литературно сравнение. Проф. Павлов доказва, че Момчил е родопски българин. В началото е бил разбойник, но след това става признат военачалник. Възползва се от гражданските войни във Византия през 1341-1346 г. и създава княжество. Йоан Кантакузин, богат земевладелец от Беломорието, се домогва до трона в Константинопол. Това разсипва Византийската империя. Първоначално Момчил е на служба при Кантакузин, който му дава днешния Смолянския район. Явно, че това не е удовлетворявало Момчил, който е имал големи амбиции. Той започва инвазия против Кантакузин. Първо насочва своите сили на изток, завоюва крепостта Устра и слиза към Беломорието. През 1344 г. завладява крепости до Миродато и край Ксанти, което става негова столица, Ксантия. Разгромява Кантакузин в голяма битка при днешния Комотини и се насочва на запад към Кавала и крепости до устието на Струма. Напада и Халкидическия полустров. И на 7 юли 1345 г. се изправя на голямо сражение срещу Кантакузин и подкрепящите го турски части при крепостта Перитеорион при днешното Порто Лагос в Северна Гърция, където загива. Това е първото голямо сражение, което християнски владетел дава на турските войски. Турците са впечатлени от неговата мощ. Турски поет го описва голям като кула, минаре. Бил е много снажен, силен. Споменът за него остава, песните за Момчил са едни от най-многобройните", каза проф. Овчаров.

Според него, на връх Света Неделя е имало крепост, която категорично свързва с Момчил, но може да го докаже с разкопки. На върха има останки от стена, градена с хоросан, която проф. Овчаров датира още от 4-5 век.  

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (1)

Академик Бешевлиев

Академик Бешевлиев

07.07.2020 | 17:00

Уважаема Петя! МОМЧИЛ владее този край и остава завитаги в балканската.Дрисльото Уфчаруф нанася щети на българското минаро вече 25 години и след като пукне нищо няма да остане и никой няма да го цитира.Той е само по КЕЛЕПИРА.Сега е усетил че ще спечели пари на гърба на легендарния воевода.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?