Следвайте ни

Влюбени фантазират прекрасен живот на каскадите в Смолян

РДТ - Смолян излиза на открито с поетичен спектакъл на Делян Илиев

viber icon

Премиера на поетичен спектакъл по текстове на Георги Господинов прави РДТ - Смолян на 3 и 4 юли от 21 часа на каскадите в центъра на града.. Заглавието е по едноименно стихотворение и стихосбирка на поета. За първи път водните каскади на амфитеатъра в областния град ще бъдат сцена за спектакъл на актьорите от смолянския театър.

Поетичният спектакъл е по сценарий и режисура на младия режисьор Делян Илиев, който направи няколко успешни постановки на сцената в родопския град.

В пиесата участват носителката на "Аскеер" Емилия Ованесян, Димитър Димитров и младите таланти Атанас Найденов, Преслава Георгиева, Димитър Мартинов, Самуела-Ивана Церовска. Видеото и музиката в спектакъла са дело на Мира Искърова.

"В условия на извънредност нашият театър реши да излезе извън театъра, на открито, под нощното небе на Родопите, извън сигурността на доказаната драматургия, извън правенето на театър като занаят и средство за евтин смях. Извън прозата и грижата на бита, втурваме се към поезията „като пилци към квачката с пилците“", казват от екипа на спектакъла.

Зрителите ще попаднат във фантазиите за общ живот, които трима мъже и три жени си съчиняват за един час. Паралелната реалност ги среща във фантазиите им само, за да се разминат.

"Една история за любов от пръв поглед. В рамките на шестдесет минути мъж и жена си съчиняват обща биография - минало, настояще и бъдеще. И си отмъщават на случая, който ги среща мимолетно и разделя като фантазират друга реалност. Конфликтът е между тук и сега и там винаги, там където не сме", казва режисьорът.  

Идеята му за такъв спектакъл се ражда преди няколко години. "Имах сантиментално-романтична идея за този спектакъл преди, но тогава щях да го претупам, сега му дойде времето. Георги Господинов изгражда образи. Тези хора съчиняват живот, който не могат да имат. И се радвам, че Георги Господинов през цялото време беше във връзка с нас и е много доволен, че това се случва. Хората могат да намерят себе си в този спектакъл", каза Илиев.

"Театър се прави без пари, с нерви и жили. Така е било, повечето добри творци са живели в мизерия, така е и сега. Не е проста работа недраматургични текстове да пресъздадеш в спектакъл. Младежи вече станаха свидетели на репетициите на открито и споделиха, че ги е развълнувало", каза актьорът Атанас Найденов.

"Винаги съм се чувствала много добре в Смолян. Делян Илиев винаги ми подава ръка, РДТ дава шанс на младите, аз още съм студентка, нямам опити за първи път се сблъсквам с такава постановка, за което съм благодарна, защото ме обогатява", каза младата актриса Преслава Георгиева.

Самуела-Ивана Церовска за четвърти път участва в постановки в Смолян. Казва, че трупата, природата и предизвикателствата я вдъхновяват тук. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?