Следвайте ни

На 97 години бай Ибрахим от Борино пребори коронавируса

viber icon

97-годишен дядо от село Борино се излекува от COVID-19 и бе изписан от болницата, съобщи д-р Марин Даракчиев, изпълнителен директор на МБАЛ-Смолян.

"Дядото сам слезе по стълбите, качи се без чужда помощ в автомобила на роднините", разказа д-р  Даракчиев. Мъжът от Борино е най-възрастният пациент с коронавирус, който е постъпвал в лечебното заведение. 

"Дядо имаше температура и затова потърсихме лекарска помощ. Сега е вкъщи и е доста отпаднал. На легло е, омаломощен, но вероятно състоянието му се дължи на възрастта, отколкото на прекараната зараза", каза внукът му Шанол Ибрахим.

В момента в областта има 71 активни случая на болни с КОВИД-19, от тях 32-ма са в болница. 

"Най-много засегнати от болните регистрирани през юли са на възраст между 50 и 59 г. Те са от общините Смолян, Мадан, Рудозем и Борино. Сред новзаразените има 12 медицински специалисти, от тях двама зъботехници и 1 зъболекар", каза д-р Мими Кубатева, шеф на РЗИ-Смолян.

"Болниците в региона работят на предела на възможностите си като кадрови капацитет. Лечебните заведения търсят да привлекат медицински персонал", каза областният управител Недялко Славов. Към момента регионалната здравна система се справя с кадровия ресурс. Уморени, но като цяло кадровият проблем в системата на регионалното здравеопазване си остава основен", каза и д-р Кубатева.

От направен масов скрининг с бързи тестове за антитела на 350 души, избрани на случаен принцип в 10-те общини, 8 са положителните. Анализът на РЗИ сочи, че 31.5% са изкарали КОВИД-19 без оплаквания.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?