Следвайте ни

Ася, която плете с крака: Носиха ме на ръце до 4-я етаж, дипломирах се!

viber icon

Ася Кьорова от село Сърница, която е с  95,25% инвалидност, завърши успешно преди дни средното си образование. Тя се прочу с това, че плете с краката си терлици. Ася е в инвалидна количка от 29 години и сега се надява с дипломата да си намери работа.

"На ръце ме носиха до четвъртия етаж на матурата. Много съм благодарна на директора на СУ “Христо Ботев” в Баните Пенчо Токучев, на учителите за това, че се съобразяваха с моите проблеми и подходиха с разбиране. С тяхна помощ се справих", разказа Ася.

Тя е на 33 години и освен че е един от най-възрастните ученици у нас, е и сред малкото, които завършват училище с толкова висока степен на инвалидност. През годините сама решава да плете, въпреки че лявата й ръка е изкривена и почти неподвижна. За опора захваща между бедрата си едната кука, която е по-дълга, и с дясната ръка върти преждата около другата. Избира си модели по интернет, а готовите плетива ги подарява. Отглежда много цветя и е дейна обществено по всеки проблем на селото.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?