71

Музей-галерия "Владимир Рилски" откриха тържествено в Широка лъка

Музей-галерия „Владимир Рилски“ беше открит тържествено днес в сградата на възстановеното Неделно килийно училище в смолянското село Широка лъка, която ще функционира като Музей на духовността. Паметното събитие събра десетки широколъчани и гости на селото. 

"Години труд се положиха да се случи това прекрасно събитие и на празника днес най-накрая да отвори врати музея-галерия. 24-ти май е най-подходящият ден за това събитие. Сигурен съм, че с този музей-галерия ще се гордеят не само в Широка лъка, но и в целите Родопи, защото тази сграда показва нашите традиции и култура", каза кметът на община Смолян Николай Мелемов. 

Общо около 1.2 млн. лв. отпуснати от държавата са вложени в реставрацията на сградата, за да се възроди училището. "Ние убедихме тогава премиера Борисов колко е важно за Широка лъка, за Родопите, за Смолян да възстановим това училище, защото то стоеше полупаднало, което показва всичко - отношение към история, към минало, така че се гордеем всички и се радваме на това, което се случи", каза Мелемов.

В сградата е подредена изложба „Християнството в Средните Родопи“ и ретроспективна изложба с 16 платна на Владимир Рилски. Художникът Петър Пиронков е куратор на изложбата.

"Открива се музей на българския дух. Това е събитие не само за Родопите, но за страната. Когато се посети комплекса, църквата, с експозициите на двата му етажа в училището, човек остава озарен. За първи път се случва в едно село в България, макар и толкова известно, да се открие музей-галерия на такова високо европейско ниво. Авторът Владимир Рилски е живял наблизо. Сред експонатите има картини на Боримечката, Капитан Петко войвода, пейзажи, ансамбли от къщи, наистина духа на Широка лъка", каза Пиронков. 
Той подчерта всеотдайността на екипите на Художествената галерия и Регионалният исторически музей в Смолян, на кметството в Широка лъка, Пловдивската митрополия и община Смолян, за да се отвори музея на духовността и той да е съдържателен и ценен. 


Построеното през 1888 г.  с дарения от жителите на селото първо класно училище в Родопите, което е в съседство с църквата „Успение на пресвета Богородица“, отвори врати възродено от миналата година.
"В тази сграда се е помещавало първото класно училище. Много ни костваше да го възстановим. Филип Терзийски, Радомир Чолаков и аз начертахме в един есенен ден план как да го възстановим. Използвахме всеки случай, да водим всеки народен представител и министър, да ги занимаваме да видят срутеното ни училище. Случихме една година да се дават пари за храмове и бяха одобрени пари за възстановяването на училището с постановление на МС. Преди година и половина беше готова сградата. Много хора помогнаха. Има още малко неща за довършване.  Този музей на духовността го дължим на нас самите и на поколенията след нас, да се гордеят", каза кметът на Широка лъка Васил Седянков. 
Той съобщи, че са на път да възстановят и училището в двора на църквата в съседното село Върбово. 
В новия Музей на духовността ще се изнасят концерти, ще се провеждат неделни училища и ще се планира цялостна културна програма.

Целият комплекс на училището и църквата е паметник от национално значение.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?