Следвайте ни

Музеят в Смолян се свързва с българско училище в Испания за 24 май

viber icon

За Деня на светите братя Кирил и Методий в РИМ "Стою Шишков" – Смолян ще се състои онлайн среща с Българското неделно училище „Свети Седмочисленици“, Тарагона-Реус, Испания.  
В шести по ред виртуален проект за партньорство на Смолянския музей с български училища в чужбина, след тези в Ню Йорк, Базел, Кьолн, Хайделберг и Вашингтон, по инициатива на ръководителката на българското училище Илиана Илиева-Дъбова, музеят ще посрещне през камерите си скъпи гости и ще ги запознае с традициите за честване на Денят на просветата и книжовността, съобщи Валентина Василева от музея в Смолян. Учениците в Испания ще направят виртуална разходка из музея, ще гледат специално изработени видео-клипове, презентации и разкази на живо за празника на първоучителите в миналото и в днешни дни, ще бъдат показани икони на светите братя от смолянските храмове, както и посрещането на празника в най-голямото смолянско училище, чийто патрони са Св. св. Кирил и Методий. Ще бъдат показани и над стогодишни родопски народни носии, ще прозвучат песни и стихотворения за 24 май в изпълнение на първокласниците Величка Стоева и Иван Болгуров. Началото и края на виртуалната среща се отбележат със звън на музейните 121 родопски чанове за Големия общоучилищен, общонароден, най-български празник, наричан в Родопите Втори Великден. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?