Следвайте ни

Музеят в Смолян представя на празника си крепостите в Средните Родопи 

Кулминацията на празника е представление на спектакълът „Концертът“.

viber icon

Фотодокументалната изложба "Крепости в Средните Родопи и животът в тях" представя резултатите от археологическите проучвания на крепостните съоръжения в района на Средните Родопи.

Общият брой на регистрираните крепости към момента е 25, датиращи от края на V хил. пр. Хр. (краят на каменно-медната епоха) до Средновековието (XIV век), като частично или изцяло проучени са 13 от тях.


Голяма част от крепостите в Средните Родопи са използвани и поддържани в продължение на столетия, други са преизграждани наново. Общото при всички е изключително доброто им местоположение, предлагащо защита на жителите на близките населени места при възникване на опасност или улесняващо контрола на движението по главните Трансродопски пътища.
Автори на изложбата са археолозите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян Дамян Дамянов, Маргарита Люнчева и д-р Николай Бояджиев.

Откриването ще се състои утре, от 17.30 часа в изложбената зала на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, като част от празничната музейна програма за отбелязване на Международния ден на музеите`2021.

Кулминацията на празника е представление на спектакълът „Концертът“ на актрисата Деси Минчева и режисьора Петър Тодоров. С него стартира и новата музейна програма „Музеят – новото сценично пространство на Смолян“.

КОНЦЕРТЪТ
спектакъл с кукли за всички възрасти
Концепция и режисура Петър Тодоров
Кукли и сценография Ханна Шварц
Костюми Николина Костова-Богданова
С участието на Десислава Минчева
Продуцент Петър Тодоров
Музикално оформление Петър Тодоров, Десислава Минчева, Иван Пичуров
Музикален монтаж Иван Пичуров
Вокален педагог Пламена Седянкова
Консултант-хореограф Стефка Барбудова
Изработка на кукли Петър Чекуров, Александър Гарелов, Петя Димитрова, Ганка Кирилова, Ханна Шварц, Десислава Минчева
Продължителност на представлението 55 минути
Спектакълът е създаден като част от официалната програма на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“
„Квартет от народни певици изнася концерт. Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се превръщат в „различни“ човешки същества, които с гласовете и песните си се докосват до божественото, и носят просветление за смисъла на човешкия живот. Спектакъл - възхвала на българската народна песен.“

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?