Следвайте ни

Музеят в Смолян отваря ателие за родопски мартеници

viber icon

Ателие за изработване на мартеници отваря Регионалния исторически музей в Смолян. Целта е хората да научат повече за старите поверия, свързани с изработване и носене на родопските мартеници и обичаите около празника наричан Баба Марта.

Музеят осигурява всички необходими материали срещу такса за участие от 1 лв. В Родопите съществува вярването, че мартениците имат голяма предпазна сила и могат да се използват като амулет през цялата година.

Разнообразните обредни действия на 1-ви март били с цел добро време за бъдещата богата реколта. Вярвало се, че като види червено, Марта „ще се разсмее” и времето ще бъде слънчево и топло.

Сутринта старите баби не излизали по улиците, защото Баба Марта не обичала стариците и щяла да се разсърди. Тя се радвала на млади моми и невести и когато ги срещнела, времето се оправяло, разказват от музея.  

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?