Следвайте ни

МОСВ: Вече няма цианиди в реките след изпускането от фабриката в Лъки

viber icon

Вторите проби на водите на река Юговска и река Чепеларска, взети днес във връзка с инцидентното замърсяване на реките от „Лъки Инвест“ АД не установиха наднормени концентрации на цианиди от устието на река Юговска до пункта след Асеновград. Това съобщиха от екоминистерството по повод аварията от вторник, когато се спука тръба от хвостохранилището на обогатителната фабрика. 

При първите проби, взети вчера концентрациите на цианиди варираха от 7 микрограма в устието на р. Юговска и след Асеновград до 10 микрограма при Бачково, като максимално допустимата концентрация е 5 микрограма.

Заради резултатите от първите проби остава предупреждението от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - Пловдив да не се използват водите от двете реки докато окончателните лабораторни анализи не потвърдят отсъствието на замърсяване.

РИОСВ-Смолян обяви про-рано, че ще наложи две санкции на „Лъки Инвест“ ЕООД. Първата глоба е за това, че дружеството не е уведомило екоинспекцията за аварията, както е длъжно по закон.  Санкцията в такъв случай е до 2000 лв., посочи шефът на екоинспекцията инж. Екатерина Гаджева. 

Втората санкция, която е в размер до 10 000 лв., е заради допуснатото замърсяване с хвост на река Юговска, която е приток на река Чепеларска. 

Санкции ще бъдат наложени и от „Басейнова дирекция“ в зависимост от замърсяването, каза още инж. Гаджева.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?