Следвайте ни

Момче е първото бебе на 2020-а в Смолянско

viber icon

Момче е първото бебе на 2020 година, родено в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян. Малкият Александър Ковачев проплака на 3 януари в следобедните часове. Той е роден чрез секцио и е с тегло 3,320 кг и ръст 50 см. Александър е от смолянското село Смилян и е първото бебе в семейството. Новороденото се чувства добре и вече е дадено на майка си, съобщиха от болницата. 

Последното бебе, родено в смолянската болница през изминалата 2019 година, е момиче. Казва се Стефания от Смолян. Малката госпожица проплака на 30 декември 2019 г. Тя също е родена чрез секцио с тегло 2,470 кг и ръст 48 см.

"Продължава негативната тенденция за спад на новородените в Смолянско. През 2019 г. в смолянската болница са се родили 408 бебета, с около 30 по-малко в сравнение с 2018 г. ", съобщи началникът на отделението д-р Стефан Тодоров. "Когато започнах работа през 1984 г. ражданията в Смолян на година бяха 1700. Като се има предвид, че родилни отделения тогава в региона имаше и в Мадан, Златоград, Девин и Рудозем и всички бебета на година съвкупно в областта ставаха над 2000. Така че за 35 години ражданията в региона са намелили почти пет пъти“, каза д-р Тодоров.

В същото време възрастта на родилките се увеличава, тъй като жените първо искат да имат завършен социален статус, образование, дом, финанси, с които да се издържат, защото едно дете е голям финансов проблем, коментират от Родилното.

„Средната възраст на родилките вече е около 35-40 години поради тези причини. Жените имат и доста репродуктивни проблеми, което ги кара да раждат на тази възраст. Всяка трета майка ражда със секцио. До 20% от възрастните майки дължат бебето си на ин витро манипулации“, посочи Тодоров.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?