Следвайте ни

Митрополит Николай освещава нов храм в смолянски манастир

viber icon

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще освети утре новия храм на света Блажена Ксения в епархийския манастир над Смолян „Св. Пантелеймон“.

Новият храм, вече трети в манастира, ще носи името на света Блажена Ксения Петербургска, канонизирана от Руската православна църква през 1988 г. след дълги години народно почитане. Известна е с това, че доброволно се отказала от светския живот след смъртта на съпруга й. 26-годишна заживяла сама, отдадена на Бог, отказала се от собственост и лично имущество. Дълбоко вярваща, още приживе получила дара да успокоява и помага на хората, да твори чудеса. Починала е не по-късно от 1806 г. и e погребана в Смоленското гробище на Санкт Петербург. Над гроба й е построен параклис, станал място за поклонение и изцеление и досега на милиони вярващи. В цяла Русия и по света има стотици църкви, носещи името й. Паметта на Блажена Ксения Петербургска се отбелязва на 24 януари.

За богослужението утре сутринта ще има от Смолян безплатни автобуси, които ще тръгнат в 8,00 часа от автогарата в кв. Устово и кв. Горно Райково.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гост

Гост

01.10.2020 | 09:53

" Пловдивският митрополит Николай ще освети утре новия храм на света Блажена Ксения в епархийския манастир над Смолян „Св. Пантелеймон“. Какво общо има Българския манастир Свети Пантелеймон, намиращ се в Българския и Родопски град Смолян с някаква си канонизирана от РПЦ рускиня? Абсолютно нищо! Кой и с каква цел налага на българите да почитат руски светци, последните, които таа и иначе НЯМАТ нищо общо с България, БПЦ и Българското Православие? Откъде на къде в Българските църкви и манастири ще се слагат икони и ТАПЕТИ на руски светци? Кому е нужно и необходимо това? Митрополит Николай наруши и каноническите правила на иконописта като е ПОГРОЗИЛ с ТАПЕТИ Българските църкви и манастири в Пловдив и Пловдивска Област! Срам и позор!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?