Следвайте ни

Митрополит Николай: Не се страхувайте, така не се лекува никоя болест СНИМКИ

Владиката въдвори днес смолянския епископ Висарион

viber icon

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Висарион бе въдворен в сан епископ на Архиерейска съборна света Литургия, възглавена от Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. По време на богослужението Пловдивският митрополит Николай въдвори новоръкоположения Смоленски епископ, в съслужение с Русенския митрополит Наум, Старозагорския Киприан, Видинския митрополит Даниил и Доростолския Яков, епископи и свещеници. На службата присъства и представител на Руската православна църква в София.

Паметното събитие почетоха депутатите д-р Дариткова и д-р Събев, кметовете на Пловдив, Смолян, Чепеларе, Девин, Златоград, Неделино, областният управител на Смолян и заместниците му, представители на бизнеса от региона, много миряни, както и главните дарители за построяването на втория по големина храм в страната -  Тодор и Здравка Баткови.

Това е празник за църквата, за Смолян, много голямо събитие за Родопите, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров.

"Съгласно правилата на Светата Православна църква поставихме тук да започне изпълнението на своето архипастирско служение преосвещеният смолянски епископ Висарион. Епископите и свещениците са наставници по пътя на Спасението, Истината и Живота. В дните на изпитания, на злощастия, падения, не се страхувайте. Със страх и паника не се лекува никоя болест. Имайте вяра в Бога, Бог е лекаря на лекарите, с Божията помощ да преодолеeм изпитанията. Съобразявайки се разбира се и с всичко онова, което разпорежда светската власт", призова в словото си към миряните пловдивският владика. 
Той напомни с почит служението в Родопите на Високопреосвещеният митрополит Антоний и заяви, че епископския сан на духовния водач в Родопите е велико дело.

До края на тази година се очаква да започне дългоочакваното изографисване на храма, обяви Тодор Батков. 

"Средства за изографисване има, има и много желаещи да се включат. В момента подготвяме проекта, трябва да го съгласувам с Пловдивския митрополит. Имахме благословия от него за руски иконописци и ще обявим конкурс, но в Русия се получава нещо невъобразимо в момента. Имаме бум на строителство на нови храмове и възстановяване на стари и не можем да намерим екип от Русия. Правим всичко възможно тази година да започнем. Все пак е доста голяма църквата, около 3500 кв. м трябва да се изографисат", каза Батков. 

"Всичко в живота на църквата става по Божия промисъл. Онова, което е по-важно от зографията, е Божията благодат, която се преподава от епископът и той е по-важен от зографията. Каквато и зография да има, ако няма епископ и християни - тя е ненужна. По-важно е да изобразим Господ Исус Христос в душите си. Християнската надежда не е лековата, не е лекомислен оптимизъм, тя никого не е посрамила. Знаем каква е силата на вярата. Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб, са много по-значими и страшни, отколкото върху тяло", каза митрополит Николай и призова към вяра.

Пред медиите владиката за пореден път благодари на премиера, че не е затворил храмовете по време на пандемията.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ДЪРЖАВНА църква, задължително "ВЕРО"учение, КАМБАНАРИЯ на всЕко тепе!

ДЪРЖАВНА църква, задължително "ВЕРО"учение, КАМБАНАРИЯ на всЕко тепе!

28.02.2021 | 21:42

ПОСЛУШНИК ГлавАрхитект Ахрянов, плужек, на ПОСЛУШНИКА кЛет баскетБОЛЕН мозъклия Зико, на ПОСЛУШНИКА БоБоТРИ / ЧЕТИРИ като плеснат с ръце та се прегърнат = ще ни издокарат до . . . НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ, със задължителна *р*вославна БългароСъветска предКОМУНИСТИЧЕСКА ИДЕОЛОГИЯ, с катедрала върху всяко ТЕПЕ както Альошата, забранени бракове с агностици, атеисти и друговерци = защото половин век НЕ СТИГНА, плюс 30 години съсипия . . .

Отговори
2 1
МУТРО'ПОЛИТ'ическа пропаганда =НЕ кълвем вече, попе!

МУТРО'ПОЛИТ'ическа пропаганда =НЕ кълвем вече, попе!

28.02.2021 | 19:15

Подла ЛЪЖА: "В дните на изпитания, на злощастия, падения, не се страхувайте. Със страх и паника не се лекува никоя болест. . . " С КОЯТО ЦЕЛЯТ ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА МНОГОЗНАЧИТЕЛНИ фанатизираните мракобесни религиозници от БългароСЪВЕЦКАТА *р*вославна секта, отцепила се от изконната Майчина Византийска Константинополска ВСЕЛЕНСКА КАТЕДРА заради 30 трийсетина жълти КОПЕЙКИ. ("Изографисване" дрън-дрън, виж на Света МАРИНА осквернените с ТАПЕТИ древни стенописи от ючбунарския ВАРВАРИН МУТРО'ПОЛИТ'ик Герголюб БАРЕТОВич, водач на един ПОСЛУШНИК Зико и на два файтона изкукали баби). А че КГБ е изпратило за челен съветски опит и НАДЗОР агентурата си това радва . . . някои Будали.

Отговори
1 1
българка

българка

28.02.2021 | 14:43

На многая и благословена лета за новия Епископ Висарион!

Отговори
6 1
до БолгароСовеЦкая Попадийка: какиното,

до БолгароСовеЦкая Попадийка: какиното,

28.02.2021 | 22:07

имаме напълно достойни болгарки и болгарци (като например едн Васил Иванов Кунчев - ЛЕВСКИ, който хвърлил расото, а и някой си Христо БОТЙОВ) пред които няма нужда да ми ПРОДАВАШ ГАЗИРАН ПАТРИОТИЗАМ

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?