71

Митинг за жертвите от Възродителния процес в Барутин: Отстоявайте демокрацията! СНИМКИ

За отстояване на демокрацията призоваха дружно от митинга за Възродителния процес в доспатското село Барутин днес. Възпоменателният митинг започна с химна на Р България и молитва за мир и блаженство. С него се отбелязаха 52 години от трагичните събития в този край по време на Възродителния процес. В събитието в памет на жертвите от 1972 г. участваха заместник председателят на ДПС Халил Летифов, членове на централното оперативно бюро и централния съвет на движението, депутати, кметове, общински съветници и много родопчани.

При смяната на имената в Барутин са убити две жени, а десетки са ранените. Убитите са Неджибе Келосманова и Емине Ибрахимова, а прострялените са Силвие Поченли, Фатма Дервишева, Джемиле Келосманова, Феим Поченли, Джемал Ибрахим, Кемил Куртов. Както всяка година от 2001 г. насам жертвите се почeтоха с венци и цветя пред паметната им плоча в селото. 

„Все повече и днес се убеждаваме, че демокрацията се отстоява всеки ден, защитава се на всички избори, тя е задължение на всички български граждани, не само на ДПС, ако искаме да живеем мирно, в разбирателство и с любов в нашата Родина.“, каза в словото си Халил Летифов.

Той подчерта, че властта служи, за да се решават проблемите на хората, а не обратното и призова хората да пазят демокрацията. „Всяка безконтролна власт е въпрос на време да посегне на собствеността, достойнството и честта на всеки един български гражданин. Именно борбата за имената и религията е докарала демокрацията в Родината ни. Това е непреходна ценност и ние сме длъжни да я пазим. Ние съзнателно сме избрали този път да е без оръжие и в единение“, каза Летифов.

„Всяка година сме тук, за да отбележим срамна годишнина от срамни събития. Всяка година подчертаваме, че историята е да се знае, за да се помни, за да не допускаме гнет, несправедливости и всички тези неща, които ни пречат да живеем един нормален живот. Всяка година си припомняме тъжните събития от действията на един режим, който не може да бъде определен по никакъв друг начин, освен като престъпен. Тези събития ни дават посока. Хубаво е в дни като тези да се замислим, да си спомним какви са били времената, какви са били целите на този режим. Да видим дали и днес не живеем в подобна ситуация. Да видим дали след толкова години битки от страна на всички нас – ДПС, за правата на всички нас, ефектът е, който искаме или продължава да има неща, които определяме като несправедливи, угнетяващи нас и нашите близки. Когато споменем онова време, трябва да се замислим какво ние искаме за нашата Родина и да не преставаме да се борим“ , каза в обръщението си към множеството областният председател на ДПС в Смолянско Румен Пехливанов.

Депутатът от Смолянски избирателен район Хайри Садъков пък отбеляза в словото си, че на местно ниво има сигнали за репресии, заради принадлежността на хората към ДПС. И предупреди, че ако такива опити за репресии продължат, Движението ще сезира компетентните органи. „Всяка година сме тук, за да отчетем, че тези репресии са били пагубни за българските граждани. Когато държавата се намесва в личното пространство на своите граждани и вместо да им помага, им прави живота  по-труден, значи има нещо сбъркано. Винаги, особено след промените с настъпването на демокрацията, ще има повече от една партия, и дано да е така. Ние сме живели в държава, в която е имало една партия - майка и тя е определяла всички правила. Много по-добре е, когато има конкуренция между повече партии, за да могат хората да избират. Нека да оставим хората да избират своят път, и в политически, и в личен план и да не ги преследваме заради техния избор. Това ще се отрази пагубно. ДПС винаги е уважавала различията и ги е подкрепяла, защото тази хармония от различните прави по-красив света и създава условия за конкуренция и повече развитие. И затова нека да не преследваме и тук в Доспат различните, които са подкрепяли ДПС или друга партия и ако е необходимо ще потърсим отговорност за това“, каза Садъков. 

Той напомни, че жертвите, дадени по време на Възродителния процес в доспатското село, са за отстояване на демокрацията. „ В последната една, две години ДПС прави със своите действия баланса в държавата, за да има държавност, да има гаранции да не тръгват да бягат извън страната“, заключи Садъков. 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
еое

еое

29.03.2024 | 16:43

да си припомним или научим кой е али ага барутанлията. той е от село барутин. предводител на дяволите изклали най жестоко в човешката история жителите на Батак. четете Захари Стоянов, четете и "Писма от ада" Макгахан. за терористите търци, взривили влака с майки с деца има паметник. ВСЕ ОЩЕ.

Отговори
1 0
Любопитко

Любопитко

24.03.2024 | 02:56

Кога ДПС ще организира събитие в памет на жертвите от турския тероризъм на гара Пловдив и другите места? Докато не направят това, би трябвало тези техни "паметни субирания" да бъдат забранени!

Отговори
6 0
Шиши Магнитски

Шиши Магнитски

23.03.2024 | 18:19

Рязаните бяха първите икономически емигранти, мислеха че в Турция ги чакат с хляб и сол, отидоха като аслани и се върнаха насрани, това с имената, демокрацията са сладки шербетени приказки!

Отговори
5 2
Почитане

Почитане

23.03.2024 | 18:09

На бок..луци който не харесват свинско и се дупят по няколко пъти на ден. Или по точно миризливи смрадливи резани тъ..пи любители на овче месо.

Отговори
4 5
Убити са

Убити са

23.03.2024 | 18:07

Няколко противни същества . И щом си в България трябва да си с българско име . Жертви били . А жертвите във влака . А 5 века робство не го забравяйте .

Отговори
7 6
Мразим Джендърите

Мразим Джендърите

23.03.2024 | 17:00

Който не му харесва да си ходи в Турция, тук място за забрадки, бурки, чалми, фесове и джамии НЯМА!

Отговори
4 6
aaa

aaa

23.03.2024 | 15:40

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/bman

Отговори
0 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?