71

Министър Пулев в Смолян: Пари има и ще стигнат навреме до бизнеса 

Над 2500 фирми са кандидатствали по първата мярка по Плана за възстановяване за технологична модернизация 

Отваряме и втора мярка по ПВУ– 30,6 млн. лв. ще получат фирмите за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини и дигитална реклама, заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Служебният кабинет работи в пълна мобилизация отвъд партийните линии, за да помогне на малкия и среден бизнес чрез Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и да подкрепи хората. Провеждаме мобилни приемни в редица областни градове в страната с цел популяризиране на процедурите в помощ на бизнеса. Пари има и те ще стигнат навреме до гръбнака на българската икономика – микро-, малките и средни предприятия.

Това заяви в Смолян министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на мобилна приемна с областния управител Стефан Сабрутев, на която присъства и началникът на кабинета на министъра – Красимир Якимов.

Министър Пулев подчерта огромния интерес от страна на фирмите към първата отворена процедура по ПВУ за технологична модернизация. „Тя надхвърли нашата амбициозна цел да достигнем до 1200-1300 компании. Над 2500 са подадените проектни предложения за близо 634 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Кандидатстването приключи на 21 септември, а бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв., които са насочени именно към микро-, малките и средни предприятия“, заяви Пулев. 31 компании от Смолян са кандидатствали по нея, стана ясно по време на брифинга. 

Той информира, че Министерството на иновациите и растежа (МИР) отваря до няколко седмици и втората мярка за бизнеса по Плана за възстановяване. Тя е с бюджет 30,6 млн. лв. и е за киберсигурност и ИКТ решения. С мярката предприятията ще могат да си направят уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за управление и др. Българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране, стана ясно от думите му. 

Предстои отваряне за кандидатстване и по третата мярка за бизнеса по ПВУтя е за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии). Бюджетът е в размер на 200 млн. лв., а четвъртата е за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

Само по линия на Министерството на иновациите и растежа по ПВУ до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз от следващата година МИР ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании. Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв. са почти завършени и в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв. предстои да бъде изпратена до дни. 

„По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за област Смолян са сключени 48 договора на обща стойност на безвъзмездна финансова помощ над 25 млн. лв. Отделно по мерките за преодоляване на последствията от COVID-19 в областта са сключени 367 договора на обща стойност на безвъзмездна финансова помощ над 8 млн. лв.“, коментира заместник главният директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към МИР Калин Маринов.

Той подчерта, че компаниите в Смолян могат да се възползват от предстоящата процедура за ИКТ решения, която е подходяща за фирмите от областта, както и от процедурата за възобновяеми източници.

На мобилната приемна стана ясно още, че от общо 5183 предприятия в област Смолян – 4798 са микро- предприятия, a министърът добави, че именно микро- и малкия бизнес са грижата на държавата в условията на криза.   

"Искам да благодаря на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, който прие поканата ми от преди седмица, заедно с екипа си да представи пред смолянската общественост Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ и възможностите за бизнеса да кандидатства по него и по други европейски програми. Нашият край има нужда от подпомагане, родопчани са инициативни хора и съм сигурен, ме ако им се даде възможност ще могат да реализират редица проекти, които ще са от полза за развитието на района, каза областният управител Стефан Сабрутев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?