Следвайте ни

Министър Петя Аврамова: В новия програмен период ще има повече свобода на инвестициите 

viber icon

„В новия програмен период ще имат възможност както общините, така и бизнеса, и областните администрации да разсъждават малко по-освободено, защото там вече средствата няма да бъдат така строго профилирани както в този - за образователна, социална и за въздействия в определена зона. Те ще бъдат за цялата територия. Така че всички ще могат да бъдат партньори и да решават основни проблеми на цялата територия. Така че тази свобода в следващия програмен период ще даде възможност да няма бели петна на картата, които да не са се докоснали за финансиране от оперативната програма. Строителната програма на общините и на МРРБ е мащабна. Догодина България ще бъде пак една голяма строителна площадка и се надявам да не се спекулира с обжалването, защото това губи време, води по някой път и до загуба на средства“.

Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Заедно с депутатите д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев и областния управител на Смолян Недялко Славов тя откри новата физкултурна зала на Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Левски“ в кв. „Райково“.

Той е изграден по проект "Обновяване и енергийна ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян", финансиран от управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
Учениците на елитната гимназия, която отбелязва 100-годишнината си, за първи път влязоха днес в новия физкултурен салон под звука на каба гайди.

Аврамова заяви, че за област Смолян средствата в този програмен период са 45 млн. лв. като специално за община Смолян новата зала е една от придобивките, за която са усвоени европейски средства. „Община Смолян успешно усвоява средствата по ОП "Региони в растеж". Обектите, изпълнени в образователна инфраструктура, са четири училища и една детска градина. Тази ос е на стойност 6,6 млн. лв. като общината изпълнява и други проекти за градска среда и социална инфраструктура“, каза Аврамова.

На въпрос от медиите за коментарите, че автомагистрала Хемус се строи 45 години и още продължава строителството й, Аврамова заяви: „Хубавото е, че продължава строителството на АМ "Хемус". Тези дни ще бъдат открити новите десет километра от Ябланица до Боаза. Работи се в участъка Буковци - Белокопитово. Ще стартират и мощни строителни дейности в участък 1 и 3 между Боаза и разклона за Русе и Велико Търново. Там вече имаме изпълнител. Продължаваме с отчуждителни процедури, проектиране, така, че 2024 г. да имаме изцяло нова магистрала от София до Варна. Северна България го заслужава“.

Тя заяви и пълната подкрепа на регионалното министерство за проекта за ГКПП - Рудозем - Ксанти. За пункта е възложена поръчка от областната администрация на Смолян, има договор за изпълнението му, но е нужно държавно съфинансиране. „Първо да поздравя областна администрация за всичките усилия да изберат изпълнител, надзор и да проведат всичките процедури  в продължение на 4 години за този важен граничен пункт. Очаквам правителството да вземе решение за съфинансирането, което трябва да бъде осигурено“, каза Аврамова. 
На въпрос ще има ли договори за зимно почистване на републиканските пътища в страната, предвид дългите обжалвания Аврамова заяви: „Понякога обжалването е много рисково дори за загуба на средства. В случая има проблем с обжалване, но искам да успокоя всички, че старите фирми, които имат договори, ще им бъдат удължени до избора на нови изпълнители, така че няма да оставим нито един град, нито един път да не бъде почистен в зимния период. Ако не успеем с избор на изпълнител ще удължим със споразумение договора на предишния изпълнител“.
Регионалният министър заяви също, че от началото на следващата година ще започне трайното укрепване на голямото свлачище край Тикале.

„По това свлачище са изпълнени аварийните дейности. Сега се подготвят документи и ще се възложи и проектиране, и изпълнението на строителните дейности като инженеринг. Така че, да може 2020 г. още самото начало, да стартират строителните дейности и да укрепим трайно свлачището“, каза Аврамова.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?