Следвайте ни

Министър Николова: Обсъждат се още мерки в подкрепа на туризма

Министърът инспектира лично хотелите и ски зоната в Пампорово днес

viber icon

Министърът на туризма Марияна Николова направи инспекция днес в Пампорово, като лично провери какви противоепидемични мерки са въведени както в хотелите, така и в ски зоната, заедно с изп. директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков.

"От първоначалната проверка в големите хотели се установява, че всички изисквания, разписани от здравните власти на Министерството на туризма, се спазват и това е най-важно - да пазим живота и здравето на туристите и те да са спокойни, когато идват в нашите места за настаняване. Изрично държа лично да проверявам всеки един от курортите, за да са спокойни всички, че няма да допуснем никакъв компромис по отношение на това някой да нарушава правилата, въведени със заповедта на министъра на здравеопазването", заяви Николова. 

Заведенията в хотелите работят с 50% от капацитета си, като там, където не може да се осигури дистанция, се търсят алтернативи като изхранване по стаите и др. "Това, което е важно е, че изхранването ще бъде и допълнително осигурено, по моя препоръка, на сменен режим, за да няма никакви рискове. Както и след 22 часа няма да се допускат никакви гости на хотела в местата за хранене", посочи Николова.

На празниците гостите на хотела ще могат да продължат празненството в тесен семеен кръг по стаите си. "Благодаря на щаба и здравните власти, че все пак се направи тази глътка въздух и предложенията от Асоциацията на заведенията бяха обсъдени с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, така че все пак да допуснем гостите на хотела да се изхранват до 22 часа, с цел да не се организират групови партита. Предписанията важат засега за празниците, следим обстановката всеки ден, виждате, че тя е динамична. Нашият бранш най-много пострада и аз искам да имаме ски сезон, но той да бъде обезопасен. Ако осигурим това необходимо спокойствие на туристите, аз вярвам че всички ще дойдат в планината, защото тя дава спокойствие и закаляване, от което всички ние се нуждаем", каза Николова.

Тя заяви, че към момента резервациите в зимните ни курорти са на 30% от предишните години, което говори за 70% спад. По думите й бранша ще се възстановява от пандемията минимум 2 години, но за рестарт в туризма дават надежда ваксините, след които ще може да се правят прогнози.

Николова отбеляза, че новия локдаун във Великобритания не се отразява допълнително на туризма ни, тъй като и преди него има ограничения за пътуването на англичаните. "Тази година ще разчитаме на вътрешния туризъм, както и на балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и има интерес към нашите курорти. Имаме резервации от сърби, турци, гърци, от Северна Македония, така че ако всичко е под контрол, считам, че ще имаме посещения от нашите съседни страни. Предполагам, че и румънските гости ще проявят интерес, за нас най-важно е границите да бъдат отворени, за да осигурим мобилност на тези туристи, които искат да посетят нашите курорти", каза Николова.

С ръководството на ски зоната Пампорово-Мечи чал тя обсъжда проблема с тоалетните за туристите в ски зоните, тъй като заведенията са затворени. Търси се вариант за химически тоалетни и отваряне само на тоалетните в заведения. 


Според Николова, мерките на държавата са спасили 80% от ресторантьорството от фалити, а като цяло компенсациите дават разултат. "Към настоящия момент около 156 млн. лв. има допълнителна мярка в Министерство на икономиката за тези компенсации. В сектор "Туризъм" помощите са над 56 млн. лв., включително за туроператорите и турагентите, както и компенсациите с държавната помощ за 35 евро на седалка за чартърните полети. Обмисляме и допълнителни мерки в момента с Министерството на икономиката. Мярката, която за нашия бранш е 80/ 20, все повече се ползва. И допълнителните 290 лв., които се получават по тази мярка, както и намаляването на 9 % на ДДС-то в сектор ресторантьорство, също даде голяма глътка въздух", каза Николова.


Тя посочи, че всички летища търпят големи загуби, като на летище Пловдив не вървят чартъри по програми, Летище Бургас е с намален капацитет от 80% , а летище Варна със 79% спад. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?