Следвайте ни

Министър Ангелов: Всички случаи на COVID-19 при родилки и деца ми се докладват лично

viber icon

"Всички случаи на млади пациенти с COVID-19 ми се докладват лично, всички се проверяват, включително за децата и родилките. Такава проверка ще бъде направена и в болницата в Благоевград, за да бъдат изяснени всички факти около смъртта на тази родилка. Съболезнования на близките на починалата жена, много неприятно, но това заболяване протича жестоко. По случая не мога да кажа нищо повече, докато не приключи проверката в болницата, тя е назначена снощи", каза в Смолян здравният министър Костадин Ангелов.

Той дойде на проверка в областната болница и заяви, че ситуацията изглежда под контрол. Лечебното заведение има 306 легла, от тях 154 са за пациенти с коронавирус. Има заети 64 легла и са свободни 90.

"С тях ще могат да бъдат поети нуждите, ако разбира се се повиши натиска към лечебното заведение. Реанимационните легла са 9, 7 от тях са заети, отчете Ангелов. "И тук се наблюдава както и на национално ниво подмладяване на пациентите. Преди малко беше приета жена на 43 години, която директно се настанява в реанимация. Наблюдавам във всяко лечебно заведение, което посещавам медици, които не са ваксинирани и тук имаме такъв случай колега, който не се е ваксинирал при първата фаза сега позитивира ПСР - тест и съответно е с клинична картина на заболяването. Ваксината е единствения вариант, който може да ни помогне в борбата с Ковид-19", коментира министърът.

Той заяви, че към момента няма притеснения за недостиг на легла на национално ниво, също и на локално. "Там, където имаме повишен натиск - увеличаваме леглата. Над 50% са болните от Ковид -19 в интензивните отделения в страната, като същевременно този процент намалява, тъй като разкриваме легла, но пациентите по абсолютна стойност се увеличават. Вече сме изключително добре подготвени с всички необходими медикаменти, консумативи, лични предпазни средства, така че притеснения в тази посока нямаме", каза Ангелов. И заяви, че на 15 април се очаква по предварителни данни да има ваксина на Янсен в ЕС и съответно тя да се получи и у нас и да бъде разпространена.

"Нямаме проблеми нито с първа, нито с втора доза на ваксините АстраЗенека, Пфайзер и Модерна. В момента изчакваме да свърши проверката в Пловдив и съответно ще продължим с ваксинирането", заяви министърът. Заместник директорът на МБАЛ -Смолян д-р Апостолова и зам. областният управител Андриян Петров заявиха, че в последните дни се увеличава заболяемостта и обстановката става драматична в община Златоград, а все повече и в областния Смолян.

По рано през деня, заедно с премиера Бойко Борисов и министърът на туризма Марияна Николова, здравният министър посети обсерваторията на Рожен, която навършва 40 години. Премиерът обяви, че тази година летния сезон ще бъде открит на 1 май. "Мотото ни е България да бъде безопасна дестинация и да осигурим безопасно лято. Утре, (понеделник - б.а.), с моя нарочна заповед ще бъдат издадени указания за прилагането на мерките за безопасност в местата за настаняване, хранене и развлечения за целия летен сезон, така че да бъдат безупречни както предния летен сезон. Правилата, които важат в момента в зимните курорти, по отношение на безопасност, включително на кабинковите и въжените лифтове, ще продължат да се прилагат, тъй като знаете, че сме четири сезона дестинация и нашите планини се посещават и през летния сезон", каза пред медиите Николова.

Тя заяви, че в област Смолян инвестициите в мандата в довеждаща инфраструктура са над 100 млн. лева. 90 млн. лв. са инвестициите във водния цикъл, а 20 млн. лв. са вложени в образователна инфраструктура. Николова отиде да провери на място как върви строителството на ГКПП - Рудозем. "Много е важен пункта, където знаете, че инвестицията е в размер на 37 млн. лв. Този пункт ще даде възможност да се подобри свързаността, включително транспортните връзки по отношение на туризма, тъй като област Смолян е много предпочитана по отношение на културно, етно, исторически, планински и спа туризъм", каза Николова. Във връзка с трафика от ГКПП тя заяви, че предстои да бъде избран изпълнител за ремонта на основния път Асеновград - Чепеларе - Смолян на стойност 78 млн. лв., като в него е включен и изграждането на около 27 км трета лента, което да облекчи трафика, включително и на тирове. "Довеждащата връзка е допълнителна инвестиция, която е много необходима за областта. Тук беше пуснат и язовир Пловдивци в експлоатация през 2019 г., там също инвестицията е в размер на около 50 млн. лв. Трасето, което предстои да бъде изградено с водопровод от него е около 27 км. Инвестициите в района са в значителен размер, продължаваме да строим пътища и да правим довеждаща инфраструктура. Това е за подобряване на живота на населението, повече работни места и съответно за подобряване на транспортната връзка и туризма", заяви Николова.

Тя отчете, че има заетост в зимните курорти и условията са добри за ски, като се очаква сезона да продължи до 10 април. "Спадът в посещенията в зимните курорти е над 60%, но все пак имаме сезон, което стана възможно благодарение на това, че България получи печата за безопасност и хигиена от Световния съвет за пътувания и туризъм. Знаете, че на другите места курортите не работят. Но това се дължи на навременните мерки и стриктния контрол, който се осъществява на терен", каза Николова. 

Министърът заяви, че с различни държави се правят в момента допълнителни двустранни договорености по отношение пропускането на туристите с т. нар. ваксинационни удостоверения. За удостоверенията тя подчерта, че се въвеждат единни изисквания по европейските стандарти - за хора с ваксина, ПСР тест и антигенен тест са преболедувалите Ковид -19 с не по-дълъг срок от 6 месеца от преболедуването. "Правилата по отношение на пропускането ще бъдат ясни и точни, за да осигурим предвидимост за туристическия бранш. Това, което бранша поиска, да има поне 4 седмична предвидимост, за да може да се направят резервациите", каза Николова. Летни туристи у нас се очакват още по време на майските празници, за което имало предварителни резервации. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

От МОСАД ли ти докладват псе еврейско

От МОСАД ли ти докладват псе еврейско

14.03.2021 | 17:25

Еврейски урунгел Далеч преди ти да получиш информация погребалните агенций е имат тази информация защото трябва да отпечатат некролозите и да приготвят ваксинирания с еврейската отрова за последния му път Тъй че ти си последна дупка на кавала еврейски и си просто една еврейска гнида

Отговори
5 0
Ботоксов помияр

Ботоксов помияр

14.03.2021 | 16:57

Ако погледнем състоянието на родната медицина, спрените планови операции и ковид истерията,дали самият вирус е причина за лошият край??

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?