Следвайте ни

Минен спасител върна към живота блъснато дете

viber icon

Млад мъж оказа първа помощ на блъснато от кола дете. Зюлфи Джуков е старши минен спасител в Горубсо - Мадан.

Около 16 часа на 25 ноември той се оказва на кръстовището на ул."Явор" и ул."Република" в миньорския град, когато бял джип „Мерцедес МЛ 320 ЦДИ“, управляван от 36-годишната В.К., блъска 11-годишно момиче от с. Крайна.
Детето се било затичало през улицата, в близост до пешеходна пътека, към приятелите си отсреща, когато джипа, макар и с ниска скорост, го удря, и детето изхвърчало от удара в левия калник на около 1.50 - 2 метра. Минният спасител бил спрял на пешеходната пътека, тъй като се прибирал с колата си от Пловдив с децата.

И вижда как удареното дете паднало на земята и си глътнало езика, започнало да посинява и да получава гърчове. "Цял късмет е, че е бил на място, било е въпрос на малко време да се задуши. Успял е да отвори устата му и да му даде първа помощ, спасил му е живота.

За щастие момиченцето след преглед в болницата се е прибрало у дома, само с охлузна рана на крачето и стрес", казват негови колеги. Минните спасители на дружеството ни са добре обучени в оказването на първа долекарска помощ, каза изпълнителният директор на Горубсо инж. Сергей Атанасов.

За смелата постъпка Зюлфи ще бъде награден с парична сума от рудодобивното дружество. "Ръководството на "Горубсо - Мадан", работници и служители изказват благодарност и се гордеят с постъпката на своя колега от минно-спасителна служба на дружеството, Зюлфи Джуков", се казва в официално обръщение от дружеството към всички жители на община Мадан.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?