Следвайте ни

"Михалково" отбеляза годишнина с водосвет и пищно тържество  СНИМКИ

viber icon

Празничен водосвет отслужи снощи Пловдивският митрополит Николай в съслужение със смолянски епископ Висарион и свещеници от Смолян и Пловдив на тържеството по повод 65-годишнината на минерална вода "Михалково". Пред чешмата, построена от "Михалково" АД, за 60-годишнината от началото на бутилирането, се състоя пищно тържество. 

На събитието присъстваха областните управители на Смолян и Пловдив Стефан Сабрутев и Ангел Стоев, кметът на Община Девин Здравко Иванов, командирът на 101-ви Алпийски полк полк. Димитър Кацаров, изпълнителният директор на „Михалково“ АД Димитър Дългъчев, бизнес партньори, кметовете на Михалково, Лясково и Осиково, Жана Величкова - изп. директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България и приятели на компанията. 

Компанията получи и поздравителни адреси от Драгомир Николов - изп. директор на Агенцията по заетостта, Здравко Димитров - кмет на Пловдив, д-р Митко Василев - главен управител на Германо - Българската Индустриално-Търговска Камара.

"Събрали сме се днес тук, преди всичко да благодарим на Бога, за това че е благоволил тук на това място да извира чиста, благодатна вода. Да благодарим на Бога за този безценен дар, с който е дарил нашия народ. Да благодарим на Бога за благословения от Него труд на всичките тези, които в продължение на 65 години се трудят тук, за да разпространяват водата на Родопите по всички предели на нашето Отечество.

От Свещеното писание знаем, а и от личния си житейски опит, без Бога не можем да извършим нищо", каза в словото си владиката Николай. Той благослови работещите в компанията и всички, които почитат и се трудят за този Божи дар.

Изпълнителният директор на "Михалково" АД отправи сърдечни благодарности към Негово Високопреощенство Пловдивския митрополит Николай за водосвета и към всички присъстващи за това, че са уважили тържеството по повод 65-годишнината от първата бутилка с естествено газирана вода в България.

"Благодаря на всички специалисти и работници за неуморния им труд, с който запазихме това начинание, което нашите родители са започнали преди 65 години и днес фабриката за бутилиране се намира на едно от първите места в България. През годините обновихме фабриката, направихме логистичен център в гр. Пловдив, в трудни времена поддържаме около 100-ина работници. Помагаме на туризма, спорта, културните прояви в региона и в цялата държава", каза изпълнителният директор на „Михалково“ АД Димитър Дългъчев.

„Щастлив съм да Ви поздравя с честването на 65 години от първото бутилиране на естествено газирана вода „Михалково“. Повече от половин век минерална вода „Михалково“ е емблема на нашата област. „Михалково” е един от най-старите производители на бутилирана минерална вода в България.

Добиването и бутилирането започва в Михалково още през далечната 1956 г. За тези изминали години няма българско семейство, което да не се е докоснало до ценното богатство, извиращо от сърцето на Родопа планина“, каза в приветствието си Сабрутев.


"Бог е отредил живота на нашата планета да бъде свързан с водата. Където има вода, има живот. Благословени са тези, които се занимават с добиване, обработка и дистрибуция на вода. Когато преди 65 години хората в този край са започнали да добиват вода, те са се надявали тази дейност да бъде успешна.

И това което виждаме днес, е ярко доказателство за това. Фирмата "Михалково" е знакова за българската икономика и един от примерите е изграждането на модерния й логистичен център в гр. Пловдив", каза областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Той пожела здраве на работещите и успех на компанията, да пазят традициите и да ги надграждат и връчи като подарък на г-н Дългъчев издание на "История Славянобългарска". 

"Горд съм, и не само аз, всички ние се гордеем, че този природен ресурс, този природен феномен, извора на естествено газираната минерална вода, се намира именно на територията на нашата община. Гордеем се, че този природен ресурс вече 65 години се стопанисва и управлява от две изцяло български компании, собственост на местната общност.

Те са доказателство за това, че български компании могат да правят устойчив бизнес и да направят марката "Михалково" една от водещите в страната ни. "Михалково" освен добра компания и е и много добър партньор на община Девин в множество социални, спортни и обществени инициативи", каза в словото си кметът на община Девин Здравко Иванов като връчи на г-н Дългъчев изработения от управата и връчван за първи път почетен символен знак. 

Поздравления от името на професионалната общност отправи Жана Величкова - изп. директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. "Благодаря ви за вашия достоен труд, който ежедневно полагате с вещина. За здравословната конкуренция, с която провокирате пазара да се развива по най-високите световни еталони", каза Величкова.

Тя отправи и специално поздравление към Димитър Дългъчев, като председател на Асоциацията, която 25 години обединява малки, средни и големи български мултинационални компании. "Винаги когато някой от нас има проблем, г-н Дългъчев дава всичките си познания, за да помогне, независимо че сме конкуренти в неговото професионално решаване", каза Величкова. Тя прочете и поздравителен адрес от генералния изп. директор на "Кока Кола" в България. 

"Михалково са пример за българската упоритост, за българския предприемачески дух и ще се развиват още повече", каза в словото си бизнесменът Тодор Батков.

Празникът продължи с много родопски фолклор. На площада се изявиха ансамбъл "Родопа" и оркестър "Рожен", а водещ на събитието бе примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова.

Минерална вода „Михалково“ извира от 70 м дълбочина с температура 24 градуса, в екологично чист район. Изворът е открит през 1936 г. като планински ручей, отличаващ се по вкус и мирис от обикновената вода. В края на 30-те години на миналия век местните хора решават да превърнат водата в свой основен поминък.

През 1956 г. в дъсчена барака се напълва ръчно първата бутилка с михалковска вода, която става експонат на Пловдивския панаир. Впоследствие за бутилиране се използват еднокранки и немска миялна машина.

В момента производствената база на „Михалково“ е на площ от 21 декара - през 1970г. е открита новата фабрика, а през 2012 г. нов цех. През 2016 г., по повод 60-годишнината си, фирмата построи чешма пред фабриката, от която тече естествено газирана вода, за да могат всички хора да си наливат от нея. През 2017 г. компанията построи модерен логистичен център в Пловдив, а през 2019 г. са модернизирани изцяло производствените мощности и построените преди 50 години производствени сгради в Михалково.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?