49

Местят Дома за стари хора от село Фатово в Смолян

Домът на стари хора в село Фатово ще бъде преместен в Смолян, реши на днешното заседание Общински съвет – Смолян. Сградата, която ще бъде преустроена, за да поеме функциите на социалната услуга, изпълнявана досега в с. Фатово, ще е бившето общежитие на ДЮФА в квартал Райково. Съветниците дадоха съгласието си Община Смолян да кандидатства с предложение за изпълнение на инвестиция по процедура чрез директно предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост на конкретни крайни получатели за изпълнение на инвестиции- BG-RRP-11.010 "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Националния план за възстановяване и устойчивост.

„В социалната сфера от две години има нов закон за социалните услуги. Това, което ни касае е Наредбата за качество на социалните услуги, като приложение 13 касае именно домовете за стари хора, които вече няма да са домове, а резидентна услуга за възрастни хора. В една от точките пише, че възрастните хора трябва да има достъп до здравни, културни, административни обекти, магазини и т. н.“, посочи секретарят на община Смолян, Момчил Николов.  

С проект община Смолян ще кандидатства за средства за реконструкция на сградата на ДЮФА, а не на съществуващата във Фатово, тъй като селото е отдалечено от града и възрастните хора там няма да имат достъп до посочените в новия закон услуги.

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че след преместване на хората в обновената сграда, Общински съвет ще вземе решение какво ще стане с освободения сграден фонд на сегашния дом във Фатово. "Възрастните хора не трябва да бъдат изолирани трябва да живеят в среда като останалите близо до здравни, културни и други институции. Мястото във Фатово е прекрасно, но европейските директиви са различни и имат други изисквания“, каза кметът на Смолян.

В докладната записка се посочва, че минималният размер, който може да се получи за исканите ремонтни дейности и реконструкции на сградата на ДЮФА е от 50 000 лв., а максималният не е определен, но следва да е съобразен с необходимостта от ремонт, оборудване и капацитет на сградния фонд на съответния дом за стари хора.

Планираната продължителност на всеки проект, включително дейностите, предвидени в него, не може да надвишава 24 месеца от датата на подписване на договора за предоставяне на средства от Механизма, а крайният срок за кандидатстване от страна на Община Смолян е 17 март 2023 г.

Общинският съвет – Смолян прие и план за трансформиране на "Дом за стари хора“ – с. Фатово. В него се посочва, че с реформирането и преместването му в Смолян ще се постигне по-независим, достоен и качествен живот на възрастните хора, използващи социалната услуга. Това е от първостепенна важност за опазването живота и здравето им, както и за поддържане на добър здравен статус, чрез извършване на редовни профилактични прегледи, респективно и изследвания от всякакъв вид, под наблюдението на специалисти от различни области на медицината.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?