71
Следвайте ни

„Меланхолии“ на Антон Баев получи наградата за поезия „Усин Керим“

viber icon

Книгата „Меланхолии“ на Антон Баев получи голямата награда от Шести национален конкурс за поезия „Усин Керим“. Решението бе взето от журито, оглавявано от Маргарита Петкова – филолог, преводач, автор, носител на множество престижни награди за поезия, включително за цялостен принос и цялостно творчество.

Носител на Наградата на публиката тази година е Красимира Макавеева. Тя участва в конкурса с „(Без)сърдечно стихотворение“, „Молитва за слепите“ и “Пилат си измива ръцете“.

Финалът на конкурса трябваше да се проведе в класическия си формат на 22 октомври в салона на Народно читалище „Родопска искра 1880“ в Чепеларе, но заповед на здравния министър, в сила от 21.10.2021 г., осуети това и наложи като единствен вариант превеждането на финалния етап онлайн, със съответното удължаване на срока предвид новите обстоятелства, посочват от община Чепеларе.

Онлайн-гласуването за Наградата на публиката започна на 25 октомври и продължи до 31 октомври включително. Победителят е определен на база получени „харесвания“ от посетители в албума на конкурса в страницата на Община Чепеларе в социалните мрежи.

Националната литературна награда за поезия „Усин Керим” е учредена от Община Чепеларе и е посветена на големия български поет Усин Керим. Тя се присъжда на всеки две години. Наградата за първо място е 1500 лв., а наградата на публиката – 500 лв.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?