3906

Международна гайдарска конференция ще се проведе в Пловдив

Българска Национална Гайдарска Асоциация ( БНГА), под патронажа на Министерство на културата и с подкрепата на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив организират международна гайдарска конференция от 8 до 10 март 2024 г., съобщи гайдарят Петър Янев, който е председател на асоциацията. Петър Янев е знаков за Родопите и България гайдар, известен най-вече като част от тандема с Валя Балканска.

Официалното откриване ще бъде в събота на 9 март от 9:30 часа със специалното участие на професор Касандре Балосо-Бардин от Белгия, Теодора Игнатова – заместник председател на БГНА, проф. д-р Тони Шекерджиева и кмета на Пловдив Костадин Димитров.

В конференцията, която в събота ще се проведе в БНГА, с доклади ще участват представители на Сити Юнивърсити - Ню Йорк, Роял Консерватори - Бирмингам, Националният университет на Сингапур, музикантите Пол Рансън и Патрик Барбауд, Фредерик Кабалие, Йоаннис Саркис, Дюк Йоанис Ватазис, Луис Болон от Музикалното училище в Камбре, Мариан Фернандес Виго, Едуардс Клинт - производител на гайди, Гвидас Ковера и Гонзало Круз от Арт университета в Хелзинки.   

Концерт ще изнесе Филиз Илкай от Турция. Тя е първата жена гайдар на Тулум. Програмата включва още концерт и на жените гайдари - Надя Васкес от Испания, Аделина Чолакова и Даниела Гайдарова от ансамбъл „Еподай“.

В неделя доклади ще представят Канадре Балосо – Бардин от Белгия, Антон Тунин и Петър Янев, който ще говори за особеностите на родопския стил.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
В какви времена живеем!

В какви времена живеем!

22.02.2024 | 19:47

Вместо да надуят гайдите, ще ми ходят на гайдарски конференции…

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?