46

Международен документален Родопи Филм Фест ще се проведе в Смолян

В Смолян от 7-ми до 12-ти юли за втори път ще се проведе Международния Документален Родопи Филм Фест. Събитието се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и с финансовата подкрепа на Фонд Култура към Министерство на културата, съобщиха от община Смолян.

Директор на фестивала е Христо Бакалски, който е оглавявал Българския културен институт в Берлин, организирал е 9 филмови седмици в Германия, продуцент е на 12 документални филма и е основател на фондация РИФЕ. Художествен директор на феста е Катерина Лабринова - филмов критик и сценарист, редактор в списание Кино и креативен продуцент в Студия Екран към БНТ. Докторант в Институт за изследване на изкуствата, сектор “Екранни изкуства”. 

Международното професионално жури оглавява Джеки Стоев – режисьор и сценарист. Член в журито е Валеска Гризебах, чийто трети филм - “Уестърн” е сниман в Родопите и е копродукция с България. Той има премиера на филмовия фестивал в Кан през 2017 г. В журито е и Владимир Каминер, немски писател от руски произход, сценарист, драматург, театрален режисьор, автор на разкази и книги за деца, колумнист в престижни немски издания и медии. Днес е най-издаваният и най-превежданият немски автор в чужбина.

Отличените филми ще получат както финансов стимул, така и технически услуги за следващ проект, съобщиха организаторите. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?