46

Медици от цялата страна се събират на Чилови дни в Славейно

Славейно е домакин на традиционните XXV юбилейни ЧИЛОВИ ДНИ тази неделя. Събитието е посветено на най-видния наш  клиницист-енциклопедист чл.-кор. проф. Константин ЧИЛОВ /1898 – 1955/, каза д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. „Български лекар“.

Инициатор на честванията, д-р Найденов, който е председател и на клуб „Родопско здраве“, обяви че на празника предстои да се учреди заедно с местни кметове Асоциация по родопски здравно-духовен туризъм. Родопите са най-подходящото място за профилактика на стреса, хипертонията, диабета и за възстановяване след прекарана Ковид-инфекция и онко-лечение, подчерта д-р Найденов.

На 15 май, неделя, от 12 до 13 ч. в единствената Къща-музей на лекар – „Проф. Чилов“ в родното му село Славейно, по традиция ще се връчат ежегодните награди на най-заслужилите лекари. 

„ЧИЛОВИТЕ ДНИ“ се провеждат ежегодно от 1998 г. насам, със съдействието на МЗ, БЛС, БАН, Медицинския Университет – Пловдив и в. „Български лекар“.  С корен от Славейно са 80 лекари и заслужено родопското село получи званието свещено място на българската медицина през 2002 г.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?