Следвайте ни

Мечок вършее из село Давидково СНИМКИ

В крайните къщи живеят в огромен стрес от 3 месеца и мятат пиратки

viber icon

Малък мечок редовно влиза в имоти в банското село Давидково, без никакъв страх от хората. Мечокът вече четири пъти за три месеца е нанасял щети само в имота на семейството на кметицата Севда Чолакова.

Нейната дъщеря, Татяна Чолакова, отглежда пернати, част от които вече са станали жертва на мечока. Къщата ни е в горния край на селото и мечока вече четири пъти се разхожда под прозорците ни нощем, започнахме да не спим и да мятаме пиратки, за да се спасим от ново нападение, тъй като макар и малък, гриза дървени талпи като солети, не го спира и поцинкована мрежа.

Първо намерихме кучето си пребито в канала, а друго куче от махалата изчезна. Нападна и разби клетката за пъдпъдъци и после клетката за патици. Седем патици е изял дотук, останали са ни три, а те са селектирана порода. Тази нощ дойде към 2 часа, всички животни се изпокриха, стана пълна тишина и се чува как пукат съчки под краката му. Изгонихме го с пиратки, но много бавно си отиде, не го е страх от нас въобще. Много се притесняваме от ново нападение, макар и малък, мечока е загубил страх от хората, а имаме малко дете", каза Таня Чолакова.

Пред вратата на сградата те са сложили електропастир от 6000 волта, но в останалата част на имота няма електропастир. Повечето хора не можем да си позволим такава скъпа инвестиции в електропастир за целия имот, казва Чолакова.

В понеделник Групата за бързо реагиране към РИОСВ -Смолян е направила оглед на щетите от предпоследното влизане в имота на Чолакова и е установила, че наистина има следи от мечка на възраст около 3 години.

Заради топлото време мечките не са в зимен сън и в семейството се притесняват от още нападения. Те настояват да се вземат мерки за прогонване на животното от населеното място. От всички краища на селото съобщават за влизане на мечка в имотите им, има следи, което означава, че мечката пак ще идва и трябва да бъде прогонена, казва Чолакова.

ДГС-Славейно има разрешение за отстрел на опасна мечка в района, тъй като има нападения и от големи мечки. От Давидково, обаче, настояват малкия мечок да не бъде убит, а прогонен.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?