Следвайте ни

Мечките се събудиха, нападат крави, овце и кончета в Родопите

viber icon

Групата за бързо реагиране към РИОСВ - Смолян констатира първите  за годината сигнали за щети от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин и село Чокманово, община Смолян, съобщиха от екоинспекцията в Смолян.

При оглед в местност „Краево“, землище на село Триград са открити две овце и една крава. По-късно през деня е проверен сигнал в село Чокманово, където е установено нападение над едно конче. И при двете констатирани щети, в близост до местата на нападение са открити следи от мечките, посочват от РИОСВ - Смолян

В понеделник е регистрирана още една щета, при която в местност „Мангърова барчина“, землище на доспатското село Змеица, собственичката на стадо от 42 овце, констатира липсата на две от тях.

За регистрираните щети РИОСВ – Смолян ще изготви предложение за обезщетение на собствениците.

През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите от защитения вид през зимата.

За недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Whitestar

Whitestar

17.03.2021 | 13:42

Това, което на нас ни се струва страшно и опасно, на местна почва, вероятно е нещо обичайно. Така, че на никой да не му е хрумнало да се готви за война с животинките! Те вероятно са гладни и раздразнителни, както е било винаги. По-скоро е добре, местните ловни дружинки да се организират и да се направят хранилки за хайванчетата.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?