2374
Следвайте ни

Мечка в Смолянско тропа по входните врати посред бял ден, хората притеснени СНИМКА

viber icon

В селата в Арденското корито хората са в пълна паника от нападения на мечка. "През ден са нападенията над домашни животни, насред село и посред бял ден, заяви кметът на смолянското село Могилица Милко Кисьов.

Той предупреди, че хората са готови на крайни мерки, за да опазят живота си, ако държавата не им осигури бърза и адекватна защита.

В района на селата Могилица, Арда, Горна Арда край границата с Гърция местните са убедени, че има вече цяло стадо от 15 мечки, които се умножават след всяка зима. Още от пролетта те алармираха са внушителен брой на популацията.

От около месец и половина нападенията в оборите в самите села Могилица, Буката, Арда, Черешово, Потока, Горна Арда зачестиха многократно и вече са умъртвени над 10 домашни животни - овце и телета, посочва Кисьов.

Мечката разбива прозорци и врати, влиза спокойно в дворовете посред бял, прескачайки огради, разхожда се из селата без страх.

"Последно дори е блъскала да влезе рано сутринта в четвъртък по входната врата на къщата на Хари Тютюнаров в Арда, след като е убила в обора му две животни и е заровила част от труповете им в градината на семейството. Ден преди това уби животно в двора на комшиите му.

Хората са ужасени да не нападне и тях. Тази мечка вилнее тук от няколко години, научава и малките си да ядят месо и да не се страхуват от хората. Дори да се отстреля, малките й ще създават проблеми, защото са научени да влизат спокойно в селата. Трябват незабавни и адекватни мерки! Мечките ли са по-важни или хората! Който иска да пази мечките, да си ги взима и да си ги гледа! В селата вече ги е страх да ходят по градините и дворовете си, мечките ходят все едно са си у тях", гневи се Кисьов. 

Мечката-нахалник има джипиес нашийник и местоположението й се знае във всеки момент. Преди две седмици тя беше първата преселена с разрешително от МЗХ на около 20 км от района на Могилица, но се върнала.

"Преселиха я, но тук остана едно от мечетата й и явно се е върнала даже озлобена, заради мечето си", казва Кисьов.

От снимките от фотокапаните в района се вижда, че край Могилица има 7-8 мечки, а в цялото Арденско корито са общо към 15.

"Никога не е имало толкова много мечки в района, а на фотокапаните се вижда, че заради тях не се мярка никакъв друг дивеч", казва Кисьов.

От селата настояват проблемната мечка да бъде или изселена с малките си в затворен парк, или да бъде отстреляна, само въпросът да се реши незабавно. 

"Още тази сряда сме подали искане в МЗХ за издаване на разрешително за отстрел на на животното", каза Румен Ефтимов от ЮЦДП- Смолян. Горските също се надяват на бърза реакция от институциите, за да се вземат спешни мерки за стръвницата. 

От началото на годината в Смолянска област има издадени две разрешителни. Едното беше реализирано наскоро в ДГС -Триград, а другото е за мечка в село Давидково, която все още не е убита.

 

Проблемната мечка, когато беше упоена и преселена. Сега същата отново  върлува с малките си в смолянските села.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Грънча от ПОТната телевизия

Грънча от ПОТната телевизия

01.10.2021 | 13:27

Това са руски мечки, агенти на Путин!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?