49

Мечка страх, мен не страх: Министър брани звяра в Чепеларе

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който е родопчанин, призова жителите на Чепеларе да не се плашат от мечката, която влиза вече четири път в родопския град. Заради редовни посещения в Чепеларе се развихриха яростни дискусии „за“ и „против“ отстрела на безстрашната мечка.

"Мечката по принцип не е агресивен вид и е почти невъзможно да нападне хора. Това може да стане, само ако човекът застрашава малките й. За да се стигне до това животното да влиза в населеното място, вероятно има проблем с дейности, които се извършват на територията, която то естествено обитава. Това обикновено са дърводобив и туризъм. Ние трябва да търсим баланс за съвместно съществуване с дивите обитатели на природата. Най-добрият начин за справяне с проблема с мечките е да им се осигури достатъчно пространство. Ако все пак мечката се окаже застрашаваща живота и здравето на хората, има процедура за отстрел, но обикновено търсим варианти да не се стига до там. Ако в даден район мечките нямат достъп до храна, горските стопанства ги подхранват с ябълки и други храни, които се оставят по-навътре в дивата природа, за да се завърне там животното“, написа в профила си Сандов.

Той призова хората да не се притесняват при поява на мечка и да сигнализират регионалните инспекции по околната среда, ако такава се появи в техния район. „Стараем се нашите специалисти да реагират бързо, като се погрижат мечката своевременно да бъде изведена от населеното място и да се върне по своите места в дивата природа", завършва поста си Сандов.

В същото време зоодоброволци готвят протест в Чепеларе. Те ще се събират утре, на 27-ми май, пред общинската сграда, за да заявят, че са против исканото разрешително за отстрел на дивото животно и настояват за хуманен начин за решаване на проблема.

Други пък се изказват в социалните мрежи с настояване мечката да бъде отстреляна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Дарина

Дарина

29.05.2022 | 20:29

Сандов е смешник и използва всяка възможност да получи малко медийно внимание.

Отговори
0 0
Да се настани в зоологическата градина в Пловдив

Да се настани в зоологическата градина в Пловдив

27.05.2022 | 21:15

Толкова укри храним а не можем мечока да го настаним в Пловдив. Или крадеца Тотев не дава. Да връща милионите за зоологическата градина.

Отговори
3 0
Марто

Марто

27.05.2022 | 18:43

Сандов сега го раздава като Бриджит Бардо…

Отговори
2 2
Деси

Деси

27.05.2022 | 18:43

Лесно му е на Мирчев да е смел от кабинета си в София

Отговори
3 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2022 | 18:14

не я убиваите това е жестокост

Отговори
5 0
Зоолог

Зоолог

27.05.2022 | 15:21

Оставете го хайвана не пречи на никой ориентирал се е добре навестява само кмета, където е лапачката без туй краде за целия град

Отговори
7 1
Ерхан

Ерхан

27.05.2022 | 15:10

Аз съм израснал в Родопите и съм твърдо против да се убива животното. В краен случай да го приспят и дадат на резерват или зоологическа градина

Отговори
11 2
Богдан Попов

Богдан Попов

27.05.2022 | 14:45

Аз не сьм от Родопите а сьм от Плевен но писах преди време че трябва да се изнесе храна по далеко от Чепеларе и от други населени места в гората и да не се убива това красиво животно.

Отговори
13 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?