Следвайте ни

Мечка броди до Пампорово, снимаха я от камион

viber icon

Мечка броди и до Пампорово. Техник лесовъд на частна практика снима звяра от камион до главния път Смолян - Пампорово в района на почивна станция в местността Райковски ливади на 3 юли.

26-годишният Александър Захариев е лесовъд от 2016 г. и досега е имал 5-6 срещи с мечка, но за първи път успява да я снима. "Беше не по-голяма от овца. Ровеше си мравуняк животинката и като минахме с камиона, явно от шума вдигна глава и се загледа в нас", казва Захариев.

Според него мечката е около 4-годишна, виждал е и още една, по-малка, да броди в района. Животното изглежда на снимките доста изпосталяло и явно търси храна.

"Имал съм близки срещи, вдига ти се адреналинът и пулсът, но не съм имал проблеми досега. Виждал съм мечки, като съм ходел пеша. При близки срещи бавно тръгвам назад и се отдалечавам. Виждал съм мечка и през зимата в района на Св. Панталеймон. Виждат се и зимата следи от тях, невинаги спят зимен сън. Навсякъде ги има в региона.

Хората влизат в техните територии, гъбари, туристи. Обвиняват мечките, като се случи нещо, но ние, хората, влизаме в техните територии и това си е техният дом. Не че мечките са се увеличили, а хората са станали много в гората и затова ги засичат повече. Би трябвало малко повече да се съобразяват всички и да уважават правото им да имат собствени местообитания", казва Александър.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?