49

МБАЛ Девин отбеляза 10 години от възстановяването на дейността си, започва да обучава студенти

„Преди 10 години, на 4.03.2014 г., беше приет първият пациент и положено второто начало на нашата болница след тригодишното й затваряне. Преди 10 години населението от три общини извоюва правото си на здравеопазване! Преди 10 години смел екип от лекари, медицински сестри, лаборанти и помощен персонал, приехме предизвикателството да реанимираме и възродим дейността на болницата“. С тези думи на ръководството на общинската болница в Девин беше отбелязана годишнината от възстановената дейност на здравното заведение, обслужващо общините Девин, Борино и Доспат.

„Успяхме, защото бяхме екип с усещане за обща кауза, която кауза беше в сърцата на всички ни и работехме заедно с една цел, една надежда, вяра и упоритост. А когато има вяра и когато каузата е за най-висше благо и добро за обществото, то успеха е гарантиран! Спасените човешки животи през тези 10 години са безценния дар за усилията на всички, спомогнали за това да го има лечебното заведение  и то да дарява здраве. Днес, 10 години след началото на втория си живот, МБАЛ Девин с гордост може да заяви, че достойно защити богатата история на тази болница, благодарение на страхотния си екип от медицински и немедицински специалисти. Освен добрия екип, лечебното заведение  успя да промени и технологичния си облик със съвременна медицинска апаратура. 2023 г. беше първата след повторното отваряне на болницата, в която МБАЛ - Девин работеше спокойно, без запорирани сметки и без кредитори, без законни искания на частни и държавни съдебни изпълнители“, отчете изпълнителният директор на болницата Радка Грозданова.

Тя отбеляза, че сега усилията на екипа се влагат за мотивиране на млади местни кадри да работят в здравното заведение, като им поемат разходите за придобиване на специалност.

Припомняме, че през  2023 г. болницата беше акредитирана да извършва дейности по клинично обучение на студенти от професионална направление „Здравни грижи“ по специалността „Медицинска сестра“. „Този факт е от изключително значение за нас. Моето мнение е, че всеки участник в системата на здравеопазване трябва да използва всички налични възможности за действия в посока решаване поне отчасти на острия проблем с дефицита на медицински кадри и най-вече липсата на медицински сестри – един проблем, който за нас като болница в отдалечен и труднодостъпен регион стои с още по голяма тежест и основателно буди тревога“, коментира Грозданова.

В момента в болницата се обучават две момичета, те са последна година и карат практическото си обучение. „Предстои след кандидат-студентския прием тази година в Медицинския университет в София, с който ще работим, да се обяви прием и най-вероятно по акредитацията ни първите около 12-15  студентки ще започнат обучение в болницата в Девин тази есен“, каза Грозданова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?