Следвайте ни

Майсторът на чевермето: Фидел Кастро и Кубадински си облизваха пръстите

viber icon

Хубаво чеверме става от  тлъсто младо животно.  Върти се бавно, маже се с мазнинка от 4 до 7 часа, докато месото почне да пада от шиша. Най-хубава жар става от  бук или дъб, меше. Това обясни за „Марица” баш майсторът на родопското чеверме  Митко Иванов от Забърдо

Бай Митко не крие мъката си, че вече  ги няма времената с многобройни стада по родопските ливади. Не му дават мира спомените за веселбите до зори, когато чевермето било кулминация на празника.

От 65 години Митко Иванов върти чевермета. Изпекъл е много животни -  със сигурност над хиляда, обяснява бай Митко. Научил занаята от съсед, баш касапин. Навремето имаше много животни наоколо – по Хвойна, Малево, Косово. Правеха се стотици тулуми саздърма, разказва майсторът от Забърдо.

Иванов е посрещал на чеверме всички по-първи хора от времето на соца - членовете на ЦК на БКП, на Политбюро. Разминал се само с шанса да гости бившия Първи Тодор Живков и председателя на НС Станко Тодоров.  Най си имал приказката с Пенчо Кубадински, запален ловджия като него.

На чевермето на бай Митко е облизвал пръсти не кой да е, а Раул Кастро. Братът на легендарния кубински лидер Фидел Кастро бил официален гост в България през 1970-те. Гощавали го на хижата на Чудните мостове.

С агнешкото гостът пийвал станимашки мавруд - имал три дъщери и му препоръчали виното за мъжка рожба. 

 Години наред бай Митко гърмял по дивеч с именити доктори -  доценти, професори. След пусиите сядали на чеверме и сладък мухабет.

Така веднъж  майсторът на чевермето влязъл в  ролята на доктор -

една от гостенките започнала да ражда насред мухабета. Запретнал ръкави бай Митко и изродил малкия юнак. Така докторите му дали заслужена титла - Доцента, доцент Иванов!

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

UN(OOH)

UN(OOH)

06.05.2021 | 13:50

P R A Z N I K ,ZNACHI ZA PRIMITIVNIYAT,MATERIALISTICHEN,TAP,PROST,NE VIDYAL, NE YAL I NE PIL BULGARIN-LOSH CHOVESHKI MATERYAL -PLUSKANE NA KOREM ,PIENE NA KOREM ! SRAMOTA BE DIVATSI,SRAMOTA DA SE GOVORI ZA YADENE ,PIENE I E.BANE !

Отговори
1 0
Ццц

Ццц

06.05.2021 | 03:01

И аз си купих, само че не миришеше на агнешко и го изхвърлих!

Отговори
0 2
Пешо

Пешо

05.05.2021 | 22:22

Какви са тези думи: Меше ????? Тулуми ???? Вие български еквиваленти, не знаете ли?

Отговори
0 6
Antropolog

Antropolog

06.05.2021 | 13:47

TO I CHEVERMETO(VARTENETO) E TURSKA DUMA , KATO V BULGARSKATA KUHNYA I V KASHTATA PONE 80% SA TURSKI : DUSHEK,TAVAN,KANAPE,DIVAN,PERDE,ODEALO,CHESHMA,BUNAR,GEREN,DOLAP,DUVAR,KEREMIDA,CHARSHAF,KILIM,.... , CHORBA,KUFTE,KEBAP,MUSAKA,SUTLASH,BAKLAVA,DOLMA ,SARMA,MANJA,PILAF,BAKLAVA,KADAIF,LOKUM,HALVA,SHERBET,LIMONADA,BOZA,KAYMA,SHISHCHETA,CHEVERME,DONER,..., DA SME BLAGODARNI NA OSMANLIITE-TURTSI-MUSLUMANI ,CHE SA NO OCHEVECHILI I SA NI NAPRAVILI OT DIVATSI NA SAVREMENNI HORA S NACHIN NA HRANENE I BIT !

Отговори
1 0
1984

1984

05.05.2021 | 20:46

*Навремето имаше много животни наоколо – по Хвойна, Малево, Косово. Правеха се стотици тулуми саздърма, разказва майсторът от Забърдо. * А сега ядем боклуци от цял свят!!!

Отговори
6 2
1989

1989

05.05.2021 | 20:56

Ядем боклуци - друг път! Купих си агнешко преди седмица от магазина на ул. "Охрид" - перфектно! Облизах си пръстите от вкусотия! И другите видове месо там им е качествено! Препоръчвам! А едно време 1984 висяхме цели дни по опашки за месо като бръснарски каиши! Всичко помним!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?