2374

Майстор с резачка твори огромна дървена скулптура-табела за Стойките

Огромна дървена табела на смолянското курортно село Стойките прави с резачка Васил Говедарски от село Овчарци, Сепарева баня. Той получил преди известно време покана от инициативния комитет на будното село да направи атрактивната табела. 38-годишният творец вече е изработил над 300 скулптури с резачка. „Доста време ме навиват от инициативния комитет, вече реших да изпълня скулптурата. Идеята е да има голям надпис: Стойките и скулптура на гайда - символ с който е прочуто селото, както и Родопите“, каза Говедарски.

В Стойките откриха в края на юни т. г. единствен по рода си Музей на гайдата. Той беше създаден  на 100 % с дарения от местните. С уникалната музейна сбирка се почита Апостол Кисьов – обединителят на гайдарите в Родопите и създател на състава-емблема „100 каба гайди“.

Селото е поставило негов паметник срещу музея. За трета година проведоха и Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“.  Експозицията в музея е създадена изцяло с дарения, в нея са подредени предмети от над 100 дарители, представители на седемте фолклорни области в страната. Музеят предлага пълно потапяне в света на гайдата по атрактивен и оригинален начин. В него е представено всичко свързано с гайдарското изкуство от началото на 20-ти век до днес. Сред експонатите е гайдата, под чийто съпровод е записана песента „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска, която лети в Космоса. Може да се види как е изглеждала и работилницата на майстора на гайди  и легендарен гайдаджия – бай Дафо Трендафилов.

Дървената скулптура, която сега се изработва като табела на Стойките, също се прави изцяло с дарения от местните. Миналата година при дейности на ГПК "Борика" от кооперацията попаднали на уникално дърво, което е на 145 години. Алтернативата е била да се разбичи. Семейство от англичанин и българка, които живеят трайно в селото, купили дървото за пластиката и то било докарано с кран в центъра на селото. След това с дарения и кутии събрали допълнително средства да се плати на скулптура и за другите дейности - докарването на дървото, на камъни, поставяне и прочее.

За изработката и поставянето на табелата са събрани дарения от десетки хора. Местният инициативен комитет излъчва комисия, която отчита направените дарения пред цялото село, каза кметицата на селото инж. Дафина Кехайова.

Говедарски е автор на дървената пластика на входа на Смолян от огромно дърво с размери 4,20 на 1 м, станала известна със скулптурата на мечето. Туристите постоянно си правят селфита на нея. Скулптурът е изработил с резачка и табела на Велинград, и на много други места. Той е изваял досега и стотици животни от дърво с моторния трион.  По професия е строителен техник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 17:34

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?