Следвайте ни

Мария дари „Тайната вечеря“ на Смолян

Жената, която е шила костюми за Аня Пенчева

viber icon

Мария Купенска от Габрово изненада смолянска църква по Коледа с оригинално дарение на огромен гоблен на „Тайната вечеря“, който пресъздава прочутата едноименна картина на Леонардо да Винчи. Гобленът е с размери 60 на 160 сантиметра и е шит в продължение на три години - точно колкото е рисуван и прочутият стенопис.

Той беше занесен в кабинета на кмета на Смолян Николай Мелемов от възрастната жена и още две придружителки от Дома за възрастните хора в смолянското село Фатово, където сега живее Купенска. Желанието на Мария бе чрез кмета той да бъде дарен на втория по големина храм в страната - катедралния „Свети Висарион Смоленски“ за Рождество Христово.

Картината на Леонардо да Винчи я вдъхновила преди 40 години. "Аз съм християнка и винаги съм се възхищавала на този велик художник. Затова реших да избродирам този гоблен и да го даря на църквата", казва Мария.

Причината да избере да шие „Тайната вечеря“ свързва с целия си живот. Ражда се в бедно работническо семейство в Габрово и учи в стопанско училище.

От малка иска да се занимава с творчество и го постига със сръчните си ръце. Мария е шивачка и пробива в т.нар. по онова време модни централи като моделиер на дамско облекло.

„С голяма любов съм работила професията си. След това участвах в конкурс в София, спечелих го и станах главен моделиер на творческия фонд на Съюза на артистите. Тогава директор беше Любомир Кабакчиев. Правила съм костюми за филми, за театри, имаше тогава телевизионен театър по единствената ни телевизия. За опери съм шила костюми, за оперети. Най-много съм шила за балет "Арабеск" от Музикалния театър.

Маргарита Арнаудова тогава беше директор на "Арабеск". Годините са ми минали в творчество. Най-великите актриси от моето време са ми били клиенти - Гинка Станчева, Леда Тасева. На Аня Пенчева до последно съм шила. Така че целият живот ми е минал да обличам хората красиво. От там се пенсионирах и се прибрах в Габрово“, разказва Мария.

От 50 години е шивачка, от толкова шие и гоблени. „Мечтата ми е била да оставя нещо след себе си, така животът ти се осмисля. Аз съм избрала да продължа да давам живот на велики творения на велики художници. Мен няма да ме има след 5-10 години, но това, което съм сътворила, ще го има и след два века, ще стои в църквата. Стотици хора ще го гледат, все едно съм дала още живот на творба от най-великите художници“, споделя Мария.

Разказва, че имала възможност да продаде гоблена „Тайната вечеря“ за сериозна сума. „Щях да отида на две-три екскурзии по света, най-вече в Лувъра, ала парите щях да ги пръсна, а спомени в наследство не се оставят. И сега мога да продам гоблени, но имам усещането, че обезценявам труда си. За мен парите са средство за преживяване, те не носят щастие“, вярва Купенска.

През живота си е ушила над 35 големи гоблена, като всички почти е подарила. Повечето са вдъхновени от картини на Франсоа Буше и Леонардо да Винчи, който е любимият художник. 

„Създадох си смислен живот, гледах да се редя до по-можещите и знаещите, да се развивам постоянно. Бях и млада, и хубава, имала съм своите звездни мигове. Имала съм и много тежки. Този момент на "Тайната вечеря", когато Христос с отворени ръце казва: "Аз знам, че тази вечер един от вас ще ме предаде", е много важен за мен. Усещането е много силно. Мен също много близки хора са ме предали. Разбрах, че са такива, които не могат да ми простят щедростта. Завистта почивен ден няма. И понеже съм предавана от много близки, с такова вълнение го избродирах. България и християнството ще пребъдат, а предателството няма. Рано или късно всичко се плаща на тази земя. Поне при мен случаите са такива - хора, които подло са ме предали, са си платили. В мен няма омраза и завист, затова казвам: Господи, прости им, и на тях ще им дойде времето. И им идва, повярвайте ми“, казва Мария.

 

Писаното и рисуваното остават!

"Нямам модерен телефон, макар че мога да си го купя. Ала тази комуникация доведе до това децата да забравят да четат. А мен ме боли от това. Защото едно е да цъкнеш и да го намериш, друго е да разлистиш и да прочетеш.

Това е животът, който върви напред. И затова не си купих модерен телефон, не ми харесва така. Защото, когато го прочетеш - писаното остава. Днес ги няма Гогол, Джек Лондон, Леонардо да Винчи и Пикасо, но техните произведения са вечни", казва Мария.

И възглавниците й извезани

Мария има гоблен и в стаята си, където и всички възглавници са гоблени. „Искам красотата да я навсякъде. Аз съм много вярващ човек, много тежък живот съм имала. И в най-трудния момент съм усещала, че Господ ми е помагал. Когато шия с такава тематика гоблени, усещането е коренно различно от това, когато шия пейзаж. Красотата на пейзажа може да я видиш навсякъде в природата, обаче апостолите от Тайната вечеря няма къде да ги видиш около теб", реди Мария.

Без легло от драхми

Мария казва, че няма да забрави погребение на милионер в Гърция, на което била преди години. „Имаше огромно богатство, ала не го погребаха на легло от драхми. Всички си отиваме еднакво от този свят, затова е важно да оставим на другите след нас нещо от себе си", казва тя.

Споделя, че се радва, че освен гоблени, е дарявала десетки пъти и дрехи на много деца, сираци, шила им е и абитуриентски рокли.

Като се връща в Габрово, Мария създава Клуб на пенсионерите. Във вестник преди пет години прочела малка статия за Дома за стари хора в смолянското село Фатово. И оттогава започва дарителски кампании за дома за Великден и Коледа. При една такава благотворителна акция идва в дома да изнесе концерт заедно със създаден от нея оркестър. „И това ми се удаваше, запленена съм от музиката“, казва дяволито Мария.

Причината да избере да живее в дома обяснява точно с дарителството. Напуска Габрово и по собствено желание тази есен пристига да се установи в дома във Фатово. “Никой не може да ме накара, ако не искам. Това е моя жизнена потребност, но много малко хора ме разбират. На възрастния човек не му трябват пари, а добра дума и внимание, което, за съжаление, от малко хора го получаваме. Моят живот е минал в служба на хората", казва Мария.

Освен гоблена с „Тайната вечеря“ Мария тези дни дари гоблен със същите внушителни размери, пресъздаващ „Възкресението", на дома и той вече краси столовата. Над него се трудила година и половина. Друг гоблен пък дари за стаята на социалните работници. Освен гоблена с „Тайната вечеря" Мария тези дни дари гоблен със същите внушителни размери, пресъздаващ „Възкресението“, на Дома и той вече краси столовата. Над него се трудила година и половина. Друг гоблен пък дари за стаята на социалните работници. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?