46

Малките кметове въстанаха срещу поддръжката на обхвата на мобилните оператори

Националното сдружение на кметовете на кметства /НСККРБ/ определи действията на мобилните оператори в бедствени ситуации като значителна заплаха за живота и сигурността на жителите на малките населени места. В писмо до председателя на комисията за регулиране на съобщенията, с копие до министрите на вътрешните работи и на отбраната, и до председателите на държавните агенции „Национална сигурност“ и „Електронно управление“, кметовете настояват операторите да предприемат за своя сметка подходящи и незабавни мерки с цел възстановяване на нормалното ниво на сигурност на своите мрежи. Проблемът ще бъде разискван на общото събрание на сдружението, което ще се проведе на 25 февруари във Вонеща вода, съобщи кметът на село Момчиловци Сийка Суркова, говорител на сдружението.   

 „Вследствие на неглижиране на сигурността на мрежите от страна на „Виваком “, „Теленор“ и „ А1“, през последните години често се случва след прекъсване на електрозахранването към определени населени места в страната, до 20 минути след това да изчезва и обхватът на мрежите на мобилните оператори. Предприятията не поддържат съответните генериращи и/или акумулиращи устройства, които да осигурят работата на съоръженията им след прекъсване на електроподаването“, пише в писмото. Така жителите на определени населени места остават без всякаква комуникация в продължение на 10-20 часа. Не е прецедент да нямат телефони и повече от три денонощия, заявяват кметовете.

Те настояват комисията да изисква от мобилните оператори изчерпателна и надеждна информация за проблемите, свързани със сигурността, да консултира степента на заплаха на гражданите с Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция "Електронно управление".

Сдружението сигнализира, че мобилните оператори не изпълняват нормативно вменените им чрез Закона за електронните съобщения задължения като не осигуряват условия за използване на мрежата при обявено бедствено положение по смисъла на Закона за защита при бедствия. Респективно не биха могли да осигурят условия за използване на мрежата, в случай на обявяване на война или извънредно положение по смисъла на Закона за отбраната и въоръжените сили, както и при обявяване на извънредно положение по смисъла на Закона за противодействие на тероризма, с цел обезпечаване на комуникациите между службите за спешно реагиране и държавните органи. Освен това са в невъзможност да осигурят на крайните потребители осъществяване на изходящи повиквания към спешния номер 112, когато обхватът изчезне след спирането на тока. В приложен към писмото списък се посочват конкретни случаи от различни точки на страната, като те не са изолирани събития.

Припомняме, че за проблема с липсата на адекватна поддръжка на мобилните оператори алармира след бедствието през декември м.г. в Смолянско кмета на община Баните Павлин Белчев. Тогава 13 населени места в района бяха няколко дни без връзка със света. През януари т.г. Белчев и областния управител на Смолян Емил Хумчев събраха на среща по проблема кметовете на общини и електро и мобилните оператори. Управниците настояха за законодателни промени, така че да се осигурят стабилни комуникации. От своя страна мобилните оператори посочиха, че срещат големи проблеми с достъпа до обектите си.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?