49

Малките кметове в страната вече ще знаят кой сече в гората

"В 3-дневен срок всяко издадено позволително за сеч трябва да постъпи в съответното Кметство на населените места, заедно с данни за обекта в землището на конкретното село, изпълнителя, количеството дървесина. За това се споразумяха Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България, Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по горите", съобщи кметът на смолянското село Момчиловци Сийка Суркова.

Тя поясни, че до сега тази дейност се е вършела зад гърба на кметовете на кметства. „През годините само една фирма чинно е внасяла уведомление за обектите при нас, да не говорим за разрешението за достъп, което се пропуска масово. Практика е кметът на населеното място да няма информация къде се извършва дърводобивна дейност в иначе повереното му землище. Тази промяна ще сложи край на това“, каза Суркова.

По места масово хората негодуваха срещу дърводобивните фирми и се оплакваха на кметовете на селата, че землището не е оставено както трябва след сечта или пътят е разбит, а кметовете не знаеха нито кой сече, нито какъв е срока и какво е количеството дървесина. В същото време нямат правомощия да се намесят, а само да сезират контролните органи, което при липса на информация за разрешената сеч не беше възможно.

Споразумението е подписано от земеделския министър Явор Гечев, директорът на агенцията по горите Стоян Тошев и кметът на Калофер Румен Стоянов, който е председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България

Сдружението  на кметовете на кметства досега извоюва свалянето на изборния праг от 350 на 100 души, след проведено мащабно анкетиране в цялата страна и съобразено с жителите на малките населените места. Промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), които касаят бюджетите на кметствата. „Като цяло продължаваме да работим към малко по-голяма автономност на малките административни единици, каквито са кметствата. Един ден кметствата ще станат такива каквито трябва да бъдат, но някой трябва да те чува, иначе като кмет на село за всичко отговаряш, но нямаш никакви лостове да въздействаш на каквото и да е“, каза Суркова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?