46
Следвайте ни

Малки и големи пресъздадоха от жива вълна Агушевите конаци

viber icon

Малки и големи посетители на Могилица заедно станаха автори на пано от жива вълна, като пресъздадоха прочутите Агушеви конаци. Инициативата е на читалището в смолянското село Могилица.

Тя започна през юни т.г., покрай фестивала на дивите цветя, който се проведе в селата край изворите на р. Арда. На пано с големина 70/95 см с лепене на различни цветове вълна бяха изобразени постепенно Агушевите конаци. Посетителите на фестивала участвали в направата на паното. След това и хлапетата, които били при бабите си в селото за лятната ваканция. 

"Няма определена възраст на участниците, има и малки, и възрастни. Включвал се е всеки, който е посетил празника и след това е идвал в читалището. Паното ще бъде поставено в фоайето на читалище при другите пана", каза Анелия Малинова от читалището.

Агушевите конаци са най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите и са архитектурен и художествен паметник от национално значение от 1964 г. Поради внушителния си вид, често конакът е сравняван с феодален замък без аналог на Балканския полуостров. Изграден е в началото на ХІХ век от трима майстори за Салих Ага и неговите трима синове. В края на ХХ век е реставриран и превърнат в етнографски музей. След реституция през 2001 г. Агушевите конаци са върнати на наследниците на Салих Ага.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?