Следвайте ни

Майсторки от Костандово тъкат килим за двореца Версай

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Ралица ИВАНОВА, Пазарджишка Марица

Тъкачки от Костандово ще направят килим за двореца Версай край Париж. В момента се разработва дизайна му, съобщи Нино Парпулов, който от години произвежда килими за кралски величия. Връзката със знатния двор е австрийският бизнесмен Винсент, който поел ангажимента да ги покаже пред бившата резиденция на френските крали. Той бил впечатлен от това, че килимите, произвеждани в Костандово, са уникални, нестандартни и с високи качество. Направата на един модел ни отнема около 6 месеца, използваме между 70 и 80 различни цвята, обяснява Нино Парпулов. 

Интересно е, че тъкачният цех в Костандово вече бил изработил килим за двореца Версай, но в крайна сметка той отпътувал за Чикаго. Там бил изложен в специален шоурум, където предизвикал истински фурор и поръчките завалели. 

Костандовските килими са познати на много световноизвестни имена, сдобили се с ръчно тъкани уникати от България. От години изработват модели за знаменити клиенти от чужбина. Имали са поръчки за кралица Елизабет, Камила - съпругата на принц Чарлз, Мик Джагър и внучката на Чърчил. Костандовски килими има в кабинета на бившия британски министър-председател Тони Блеър, в замъка Алнуик, в който е заснета част от филма "Хари Потър", музея "Алберт" във Виена, стаята на цар Борис Трети в Рилския манастир. Клиенти на Нино Парпулов са били Британската национална организация за запазване на културното наследство, Историческият дворец "Озбърн" на остров Уайт във Великобритания, построен като лятна резиденция на кралица Виктория. Килими от Костандово има в историческата резиденция "Давентър" в Холандия и замъкът "Перин" в Уелс. Клиент на фирмата е английският филмов режисьор Джон Елиът, както и много други частни имоти и държавни учреждения в Европа. 

Част от поръчките са за огромни по размер килими, които покриват до 160 квадрата. Това е причината в цеха на Нино Парпулов да бъде направен вертикален стан, на който да работят едновременно между 4 и 6 тъкачки. Той е 8-метров и е най-големият в Европа./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?