Следвайте ни

Махнаха шефа на най-голямото горско предприятие в страната

viber icon

С обаждане по телефона тази сутрин е освободен от поста си директорът на най-голямото горско предприятие у нас - Южно централно държавно предприятие/ЮЦДП/ инж. Ботьо Арабаджиев.

Пред "Марица" Арабаджиев заяви, че не е получил официално заповедта, само му е казано по телефона, че е освободен, но мотиви не са му съобщени. "Преди месец и половина съм се явявал на конкурс, на изпити, и съм подписал нов договор, и не мога да си обясня как за месец и половина станах неспособен, след като за 10 години предприятието е номер едно по приходи и резултати. И освен това сме дали 21 млн. лв. на други предприятия в страната в заем, за да могат да съществуват. Налични парични средства имаме 75 млн. лв., всички останали предприятия нямат една десета от тези средства", заяви Арабаджиев.

Той каза, че е обиден и ще си търси правата по съдебен път. Арабаджиев е директор на предприятието от 2011 г. "Бях отстранен по времето на правителството на Орешарски за една година, тогава от ЮЦДП бяха вкарани 10 млн. лв. в КТБ и после банката фалира и парите ги няма. 7 млн. лв. от загубата, обаче, възстанових като се върнах в предприятието, с добра работа. Уж щяха да правят ревизия на 10-годишен период, никой не се интересува от този факт. Никой не търси предприятията на загуба, а търсят този, който е на печалба. Явно тези пари на някой са необходими или смятат, че незаконно съм вкарал тези приходи в предприятието. Имам чувството, че ме освобождават, защото предприятието има пари, има финансов ресурс. Защото аз политически не съм изявен, не съм заемал ничия страна, винаги съм гледал професионално да се отнасям", заяви Арабаджиев. Той посочи, че от ЮЦДП са дадени в заем 15 млн. лв. на Югозападното предприятие, "за да си плаща заплатите". 2.5 млн. лв. заем е дало предприятието и на "Напоителни системи", с решение на министъра.

"Никой не им търси отговорност на тези предприятия защо са в лошо финансово състояние. Мен ме освобождават, защото съм успешен. Скоро мина одит, преди да подпиша новия договор, нямам нарушения, даже нямам забележки. Необяснимо е за мен и защо по този начин съм освободен, можеше да стане по по-коректен начин, ако ми бяха обяснили дали по политически или по икономически мотиви го правят", каза Арабаджиев.

Предприятието e създадено през 2011 г. и стопанисва държавни горски територии в четири области – Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. Общата площ е 860 572 ха, като държавните горски територии заемат 717 192 ха, или 83.3 на сто.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Andrey

Andrey

02.06.2021 | 13:29

Много работни са шефовете на 6те големи горски предприятия в България. Не случайно взимат по 11 - 12 хиляди лева заплата, на месец.

Отговори
4 0
Владимир

Владимир

02.06.2021 | 13:28

Има защо!

Отговори
2 3
Киро

Киро

02.06.2021 | 13:21

е как защо, сега Радев и БСП и ДПС трябва да захапят кокала!

Отговори
7 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?