Следвайте ни

Мадан прави музей под земята

viber icon

Община Мадан стартира проект за минен туризъм. Той предвижда реконструкция на музея по минно дело в миньорския град. По друг проект закрита минна изработка ще се превърне в подземен музей. Това е участък „Сполука”, който ще се сдобие с релсов път, стрелки и обходи за маневриране на акумулаторния локомотив.

Предвижда се още облагородяване на  прилежаща територия в района на музейните съоръжения. Също така реновиране  на Кристалната зала, която не е ремонтирана над 20 г.

Община Мадан стартира и ремонта на пещера „Шаренка“, в която се е извършвал рудодобив още през бронзовата епоха.

Пещерата се намира на около 2 км от Мадан, на 830-840 метра надморска височина, и до нея се достига по планинска пътека. Средствата за всички проекти са от програмата за трансгранично сътрудничество „България - Гърция“ чрез проект „Устойчива екологично-културна валоризация на минни и кариерни обекти в трансграничния регион” с акроним „Terra-Mine“.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?