Следвайте ни

Лисицата Личка стана атракция за туристите на хижа "Тешел"

viber icon

Лисицата Личка стана атракция за туристите на хижа "Тешел". Хижата, която разполага с 65 легла, почти винаги е пълна с туристи, защото е на стратегическо място - на главния път за Триградското ждрело, а пещерите Дяволското гърло и Ягодинска са по на 9 км разстояние от нея. На час и половина от хижата пък са другите големи забележителности - панорамните площадки "Орлово око" и "Вълчи камък".

Туристите отсядат в хижата и ако са решили да пребродят спиращата дъха Южнородопска/Дяволска пътека. Лисицата се появила преди три години и оттогава всяка вечер между 20 и 22 часа идва, за да вечеря. Условието да се приближи, обаче, е да чуе гласа на стопанката Иглика Генчева.

"Разпознава ме и като че ли ме разбира винаги какво й говоря. Някак успява да разпознава и кой е добронамерен и кой не сред гостите и се пази от недобронамерените", казва Генчева.

Тя кръстила лисицата Личка на галено, тъй като на нея от Иглика галено и викат Гичка. Говоря й, казвам, ела, Личке, да ти дам да хапнеш, не се страхувай, тук съм, казва Генчева. Лисаната не е придирчива, яде всичко, което й даде - от баница и хляб, както и остатъци от всичко останало от трапезите. "Не я приближавам прекалено.

Уважавам нейното пространство, лисицата ме разпознава по гласа, където и да съм идва при мен, така стана голяма атракция за гостите. От два-три дни си води другар за вечеря, не знам мъжки ли е или й е нейно дете, но е неин близък. Хижата е до гората и съм свикнала с животните", казва Генчева, която е управител на Ягодинска пещера. Пещерата и хижата се поддържат от Туристическо дружество "Ягодина".

"Иглика е много сърдечен човек и това се вижда по лисицата. Впечатлена съм как разпознава гласа й и й има доверие", каза археоложката Христина Вълчанова. Тя снимала лиса през прозореца на столовата.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

mitokob765e

mitokob765e

18.08.2020 | 09:08

Ей, имало още добри хора по тоя свят SLAVA BOGU!!!

Отговори
1 0
Лиска

Лиска

12.08.2020 | 14:23

Ей, имало още добри хора по тоя свят

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?