46

Лео Кадели: Гоня мързеливите и търсещите дивиденти, затова те не ме харесват

Актьорът Лео Кадели, известен с дарителската си платформа „Приятели, помагайте“, преди броени дни направи мащабна дарителска акция в помощ на семейство с три деца от Смолян. Дни след края на кампанията, чрез която семейството се сдоби с нов дом, а всяко от децата - със своя стая, разговаряме с Лео Кадели за инициативата и неговата кауза.

- Какво ви накара да помогнете точно на семейството в Смолян? Има много млади семейства с малки деца, които са в трудно положение в страната.

- Отговорността, която има в семейството им, това че сами се опитват да се справят, а не чакат някой отвън да им помогне и само да се жалват. Грижата за децата, която полагат. Огромна грешка правят тези, които смятат, че всички други са им длъжни. Така нито на себе си са полезни, нито на другите. Това семейство не е такова и затова реших, че заслужават да им се помогне.

- Как сте сигурни на кого трябва да помогнете и че този човек не ви подвежда?

- Желаещите да им се помогне изпращат видеоклип и документи, ако преценим - аз и доброволците, че този казус си струва да се провери - отивам на място. Вече имам голям опит в такива кампании и мога да преценявам хората. Семейството от Смолян прави всичко възможно да се справи само. Само че в края на този месец трябваше да освободят квартирата с три малки деца, а ремонтът в етажа, който са купили в къща, беше направен наполовина и беше невъзможно да се живее в него. Семейството доскоро е живяло в чужбина, върнали са се, защото бащата трябва да се лекува. Въпреки всички трудности са успели да направят наполовина ремонта на дома си и живееха под наем в друго жилище. Бащата работи в дърводобива, майката - в супермаркет. Много им е трудно, но щяха да се справят сами, обаче това щеше да им струва години усилия и живот в мизерия за децата, тъй като се оказало, че етажът от къщата, който са купили, се захранва с промишлен ток и сметката за електричество е много голяма, последната е 400 лв.

- Колко души се отзоваха на призива ви за доброволен труд, реално ремонтът на етажа на семейството беше довършен за три дни?

- Около 50 души общо, основно хора от Смолян и региона, но и хора от София, Бобов дол, Пловдив. Като средства разходите бяха около 10-12 хиляди лв., събраните дарения са доста по-малко, тепърва ще правя отчети. Ако трябваше семейството само да довърши ремонта при скока на цената на строителните материали с всеки месец, щеше да им излезе в пъти по-скъпо. Ремонтът щеше да продължи и много по-дълго, защото колко семейства могат да си позволят да наемат 50 работници накуп? А и родителите нямат физическото време да направят този ремонт.

- Каква е реакцията от семейството след кампанията?

- Много щастливи са, а първоначално бяха много притеснени. След обявяването на кампанията 90% от хората, които коментират в социалните мрежи и там, където живеят, са казали: Браво! Един-двама са им казали: Как може да падаш толкова ниско - да се обърнеш към Лео Кадели. Предизвиквам ги тези, които говорят така, да идат да помогнат на семейството сега да си оправи двора.

- Много полюсни са изказванията за вас, на какво се дължи това?

- Срещу мен има хора, които са против моята личност и организация. Настройва ги това, че съм им отказал да им помагам. Една част, защото са мързеливи мизерници, които чакат другите да им свършат това, което могат и сами. Друга част са такива хора, които се присъединяват към кампаниите, търсейки някакви лични дивиденти. И двата вида ги  гоня, буквално ги гоня, защото не стават за себе си. Като попаднат на такъв характер като моя, не се чувстват комфортно, а искат да бъдат активни в социалните мрежи, и като не са способни да бъдат полезни, използват злобата си.

- Колко хора се включват във вашите кампании и какви случаи поемате?

- Хиляди участват активно, последователите ни са около 100 000. Има десетки хиляди, които са активни. Например доброволци от Смолян, които ме следват от три години, следят всичко и чакат да се включат в подходяща кауза, когато започна кампанията в Смолян - се включиха. Не можем да събираме средства за лечебни случаи, основно помагаме за хранителни продукти, дърва, сметки, ремонти.

- Стават ли повече хората, които се обръщат към вас за помощ и ако „да“, според вас защо? 

- По две причини стават повече хората. Първо, защото ставаме по-известни с времето и заради икономическата обстановка, тъй като не е най-добрата в момента. Млад, здрав човек няма оправдание да не търси начин да се спасява сам в трудностите. Но има млади хора като това семейство от Смолян, които дават всичко от себе си да се справят сами, но им трябва просто едно рамо, за да продължат напред. Те са жив пример за млади хора, които разчитат на себе си, отговорни са, работливи са и на това учат децата си. Доста пенсионери са в трудно положение. И в момента помагам на една баба да отиде на изследване в болницата. Понякога на човек му трябва просто едно рамо, за да си повярва отново и да продължи напред, независимо от възрастта.

- Какво бихте казали на желаещите да даряват в кампании?

- Имам апел към тях - когато решат да помогнат, да се информират подробно за каузата, за хората, независимо кой е инициатор.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 7 оценки
3.7/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?