Следвайте ни

Квартал на Девин въстана за по-чиста вода СНИМКИ

"Изядени" от питейната вода чайници и нагреватели от перални показаха протестиращите

viber icon

Инициативният комитет „Бъдеще за Настан“ излезе на протест пред Областната администрация в Смолян заради лошото качеството на водата в девинския квартал. Протестиращите искат захранване на кв. "Настан" от извор Балдаран, който се ползва за питейни цели от целия град Девин. 
Протестиращите издигнаха плакати с надписи: „54 години дискриминация стигат“, „Освен корпорации има и народ“, „Бъдеще за Настан с чиста питейна вода“ и показаха продъдени от водата чайници и унищожени нагреватели за перални. Представиха пред медиите и подписка, подкрепена от над 500 души.

Председателят на Инициативния комитет Галя Пашова подчерта, че хората не са "политически оцветени, а са дошли да защитят интересите на квартала за хубава вода и водопровод". "Кварталът е на 5 км от Девин, водопроводът с водата от Балдаран е на 600 м от квартала. Вътрешният водопровод е на повече от 60 години с етернитови тръби. Призовавам, който може да ни помогне, защото сме се наслушали на обещания", каза Пашова.

В родопска носия и развял българското знаме, Роман Чавдаров от Инициативния комитет заяви, че през 1968 г., при построяване на миньорско селище в Настан, е направен временен водоем с промишлена вода, която след това е включена във водопровода на квартала. Водоемът не е и санитарно охраняем и е в частен имот. "Проблемът трябва да се реши до 30 юли, когато е крайният срок за заявяване на концесии за водата от Балдаран. Не може жители на Девин да си купуват от магазина девинска вода. Докато не се реши проблемът, ще блокираме пътища", заяви Чавдаров.  

Исканията на протестиращите подкрепи и независимият общински съветник от Девин Ясен Низамов. "Водата, която ползва кварталът, е калцирана и карбонатна. Вижда се какви щети нанася в отвора на тръбите в квартала, представете си какво се случва със здравето на хората, които я пият - бъбречни и всякакви проблеми. Според ВиК водата е питейна, но при дългосрочна употреба създава здравословни и финансови проблеми на жителите. Резултатите от лабораторните изследвания от реката и извора показват, че реката е с по-добри показатели от питейната вода за калций, карбонат и сулфат. Хората искат 3 л/с вода за квартала от 60 л/с дебит на извора Балдаран". Той заяви, че за подмяната на довеждащия и вътрешния водопровод на квартала има направен проект от община Девин за 5 млн. лв., но е стопиран.

"Запознати сме с проблема, каквото е необходимо от наша страна по законен ред ще го направим. Въпросът е належащ и трябва да бъде решен, няма как да решим проблем,който е от 54 години, веднага. Областният управител  като председател на ВиК асоциацията е запознат с проблема и търси решение. Темата е дискутирана и на заседание на асоциацията, очакват се резултати за качеството на питейната вода. Въпросът опира до пари, средствата трябва да се предвидят и плануват, за да се удовлетворят исканията на хората", каза зам.-областният управител Младен Исаев, който е Девин. 

Жителите на Настан са категорични, че ще търсят решение на проблема докрай. Готови са да блокират и основния път Девин - Доспат.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?