2374
Следвайте ни

Куп дарения се събраха за възстановяването на 125-годишна къща в Чепеларе

viber icon

Куп дарения получиха собствениците на знакова за Чепеларе, която изгоря през нощта на 14-ти септември т.г. Пожара в сградата тръгна от късо съединение и изпепели покрива - 200 кв. м, домашно имущество и 300 кв. м мазилка.

Къщата е строена през 1896 г. заедно с училището в родопския град. В нея е живял Стою Шишков  - български книжовник, фолклорист, етнограф, историк и благодетел. Основател е на Регионалния етнографски музей в Пловдив и Регионалния исторически музей в Смолян. Той е изследовател на миналото, фолклора и етнографията на българите християни и мохамедани в Родопите и Тракия и един от най-добрите познавачи на миналото, бита и културата им. Поставя началото на уникална за България краеведска издателска дейност. След пожара чепеларци започнаха инициатива за събиране на дарения за възстановяване на сградата.

Общинският съвет в Чепеларе отпусна със свое решение 2000 лв. за подпомагане на възстановяването на сградата. Много парични дарения направиха граждани и фирми, две от които дариха и дъски за покрива и част от гредите за възстановяването му.

Благодарствено писмо до Общината и всички дарители изпрати от името на собствениците Тиха Данчева. Тя споделя в него, че е трогната от съпричастността и подкрепата за възстановяване на сградата от хора и институции. Къщата е съхранявана досега в автентичния си вид от Йордан Данчев - литератор и общественик, чиито наследници са.

 

 

  

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?