Следвайте ни

Красивата Диана създаде Артателие за талантливи родопчанчета СНИМКИ

viber icon

„Скритото“ отваря врати в село Стойките с първи фестивал на 20 млади творци - поети, художници, танцьори, певци 

16-годишни творци с 23-годишната си предводителка Диана създадоха първо артателие в родопско село. С труда на младежите през лятната им ваканция и с усърдието на Диана Георгиева през уикендите се ражда „Скритото“. Така се нарича оригиналната артработилница, заработила преди около месец в смолянското село Стойките. Тази събота тя събира младите таланти от Родопите на първи артфестивал на открито.

Какво е общото между „Скритото“ и прочутия състав „100 каба гайди“, пистите на Пампорово, примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова и единствения изцяло Женски парламент? Това е село Стойките. Историята му е колоритна и знакова за Родопите. То е дало много смелчаци, майстори, спортисти, но и много творци и зевзеци. Затова не е чудно, че точно тук днес ще се проведе първият артфестивал в Родопите. Той събира над 20 млади таланти - поети, художници, танцьори, певци от региона, за демонстрации на творчеството им. Табелата  на артателието отсега привлича погледите на преминаващите туристи. Артработилницата е инициирана от Диана. И плановете й са тепърва да я развива с различни дейности.

„Запознах се с много талантливи млади хора на възраст 15 -25 години - свирят, пеят, танцуват, а нямат място за изява. Безвъзмедно реших да им предоставя такъв шанс. С артателието и фестивала искаме некомерсионална изява да събира творците на Родопите“, казва Диана.

Младата родопчанка е с корен от смолянското село Стойките. Работи в банка в столицата и пътува всеки уикенд, за да развива инициативите си. „Искам да се занимавам с изкуство, но както знаем, с него не можеш да се издържаш, а аз искам сама да се издържам, затова работя в София. Събота и неделя пак работя, но в Стойките. Повечето от нещата, които ще бъдат представени на артфестивала, са изработени в артателието „Скритото“, казва Диана.

Тя и още шест 16-годишни творци развиват изцяло идеята за артателието. Дават им помещението в читалището в знак на благодарност, след като Диана написва концепцията за създаването на интерактивен Музей на гайдата. “Със собствени пари сме преобразили ателието, младежите са много мотивирани и вдъхновени. Идеята е то да е център на много дейности оттук нататък - туристически център с екскурзоводи, планински водачи, разходки с живопис из планината, място за хоум офис на туристите, артработилница, дори цялото ателие ще може да се наема от творци и туристи““, казва Диана.

Инициативите й се подкрепят и от ключов фактор - местния Женски парламент. Женското народно събрание се събира от 2008 година насам в кафене в центъра на селото. Без да вземат заплати, жените обсъждат и решават кое е важно за Стойките и го осъществяват. Техните сесии вече са придобили „гражданственост“ като местно събрание и дори са получавали писмо, адресирано до „Парламент кафенето Стойките“ от благодарна жена от Канада.

Стойките е идеално място за изява на млади творци. Само на няколко километра от Пампорово, Смолян и Широка лъка, селото е едно от първите в страната, което започва да развива селски туризъм. По списък в него живеят към 230 души, но с вилите и апарт хотелите сградите стават 600, а апартаментите са 250. Имоти имат десетки англичани, белгийци, германци, руснаци  и много богати българи, но нямат адресна регистрация в селото. От Стойките тръгва един от най-мощните лифтове в България към Пампорово с капацитет 2400 души на час. По официални данни от курорта за зимен сезон в нормални времена с лифта в Стойките са слизали и по 300 000 туристи.

Свикнали с международно присъствие, стойченци търсят подкрепа и от новите си съседи за много инициативи. През 2018 г. откриха паметник на обединителя на гайдарите Апостол Кисьов и вдигнаха първи национален събор на гайдарите на негово име. Селото е център на родопската гайдарска традиция и е родното място на фолклориста Апостол Кисьов. През 1961 година той създава, ръководи и дирижира прочутия оркестър „Сто каба гайди“, чието основно ядро е от стойченски свирци. Виден родопски фолклорист, музикант и диригент, основател на ансамбъла за автентичен фолклор "Борика", в който в момента са от 4- до 94-годишни, Апостол Кисьов се почита от гайдарите в Родопите като тяхна емблема. Председателят на организационния комитет за събора и снаха на Апостол Кисьов, Мария Кисьова, поде инициатива и за създаването на Музей на гайдата в местното читалище.

Тя обяви дарителска кампания от тази пролет за събирането на експонати за бъдещия Музей на гайдата. Залата в читалищната сграда, предвидена за музея, вече е ремонтирана. Набират се и експонати от цялата страна. Изискването е към всеки предмет да има описание: от кого е изработен, на кого е принадлежал, в какъв период от време е ползван.

Събират дарения за Музея на гайдата

"Вече имаме към 80 експоната, много от тях на знакови гайдари от Широка лъка, Гела, Девин, от всички краища на Родопите. Когато съберем над 100 експоната, ще бъдат извикани специалисти, които да ги оценят и ще започне подреждането на експозицията. Събирането на експонати ще продължи и след това. Дарения събираме в касичка в магазин в селото, но и на банкова сметка. На всеки дарител, дошъл на място, се издава специално свидетелство за дарение и се вписва в книгата за дарения “, каза кметският наместник на Стойките Дафина Кехайова.

Примата на зевзеците води феста

Стойките си има още една ключова фигура - примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова, която е с корен от селото. Естествено, тя ще бъде водеща артфеста, още повече че и внукът й Ангел е един от водещите творци на „Скритото“. А на мегдана младите таланти ще рисуват на големи черни дъски, ще представят танци, книги, бижута и какви ли не свои творения. Скрито и открито историята на Стойките продължава да се пише от младите.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Похвално!

Похвално!

05.09.2021 | 12:31

Браво на това красиво момиче! Прекрасна идея и много хора ще я оценят и подпомогнат!

Отговори
3 1
Читателка от полите на Родопите

Читателка от полите на Родопите

05.09.2021 | 00:01

Браво! Оттук тръгва пътят към духовното, родолюбивото, свободното начало у човека!

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?