Следвайте ни

Коват статут на ансамблите в България

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив.

 

 

„Родопа“ с юбилеен концерт за празника на родопския град, зам. областният е художествен ръководител 

 

Ръководителите на всички професионални фолклорни ансамбли в страната се събират тези дни в Смолян, за да изготвят статут на ансамблите и да го внесат в Министерството на културата. Така  както има регионални исторически и етнографски музеи, вече ще има и регионални фолклорни ансамбли. И те трябва да се финансират  както от общините, така и от Министерството на културата.

Домакин на работната среща в Смолян е зам. областният управител Адриан Петров, който е и главен художествен ръководител на ансамбъл „Родопа“.

"Става дума за тези професионални ансамбли, които преди години се водеха държавни фолклорни и са 12 на брой в страната. Идеята е да намерим допирна точка,  в която те да бъдат регистрирани като държавни културни институти и да получават смесено финансиране - от общините и от държавата. Досега общините правеха каквото е по силите им, но тази година около пандемията нещата доста се влошиха. Някои общини вече изпитват сериозно затруднение по издръжката им и се поставя въпрос за тяхното съществуване. Време е да помогнем на тези уникални български институции, за да могат да се качат на мястото, което им се полага", казва Адриан Петров. 

Той допълва, че с колегите си нямат намерение да правят нищо тайно. И затова са поканили представители от Съюза на музикалните и танцови дейци в България и Министерството на културата, за да намерят всички заедно изход от ситуацията.

"Фолклорът на България е богатство и точно тези ансамбли го запазват, засилват родолюбието и българщината у подрастващите, затова трябва да им помогнем всички. Не е тайна, че с всяка изминала година става все по-трудно с набирането на млади кадри, обвързването на ансамблите с музикалните училища. И това са неща, които няма как да станат без намесата на Министерството на културата", допълва Петров.

След тази  работна среща в Смолян ще се състои  юбилейният концерт-спектакъл „Събрали са се, събрали“ по повод 60 години от създаването на ансамбъл „Родопа“. Той ще е в навечерието на празника на града в понеделник от 19 ч. на Амфитеатъра  и е под егидата на кмета Николай Мелемов.

В годините досега в ансамбъла са работили едни от най-известните певци на Родопите, като Валя Балканска, Христина Лютова, Бойка Присадова, Младен Койнаров и прочутия гайдар Георги Мусорлиев. Днес негови лица са Златина Узунова, Юлия Кичукова, гайдарят Петър Янев и най-младият солист Фидан Меров, който е завършил право, но е влюбен в народните песни и се посвещава на тях. Диригент на народния хор е Славка Метексинова, на оркестъра - Тодор Глухов, а хореограф на танцовия състав е Тома Карапаунов. Първи ръководители на ансамбъла са Никола Кенов и Апостол Кисьов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?